ЕК извънредно ни дава още 48,2 млн. евро за границите и миграцията

Европейската комисия е одобрила допълнителното финансиране, което ще бъде разпределено за техника и подобрение управлението на границите ни

23.12.2016 | 17:34 Редактор: Жанета Нейкова
ЕК извънредно ни дава още 48,2 млн. евро за границите и миграцията

Европейската комисия (ЕК) е одобрила 48,2 млн. евро допълнително извънредно финансиране за България за управление на границите и справяне с миграцията, съобщават от пресслужбата на представителството на Комисията в България, цитирани от Investor.bg

Средствата са от Европейския фонд за убежище, миграция и интеграция и Фонда за вътрешна сигурност на Европейския съюз (ЕС). По линия на двата фонда за България са заделени други 91 млн. евро, припомнят от ЕК.

От извънредното финансиране Министерството на вътрешните работи (МВР) ще получи 36,3 млн. евро за подобряване на управлението на границите, включително за закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на гранична полиция. 

Други почти 12 млн. евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци, допълват от ЕК.

България получи отделно 101 млн. евро по силата на грантови споразумения с ЕК. В момента Комисията разглежда и допълнителни искания за отпускане на финансиране.

Страната ни получи подкрепа и от европейската гранична агенция Frontex, която изпрати допълнителен персонал и техника за наблюдение на границите. Хората са разположени по протежение на българо-турската и българо-сръбската граници.