ЕК отправи три искания към България за спазване на законодателството на ЕС

На 26 февруари Комисията прие 276 решения

26.02.2015 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК отправи три искания към България за спазване на законодателството на ЕС

ЕК отправи три искания към България за спазване на законодателството на ЕС. На 26 февруари Комисията прие 276 решения, включително 44 мотивирани становища и 9 решения за сезиране на Съда на ЕС по ежемесечната процедура за предприемане на правни действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на ЕС.

По отношение на България бяха приети три мотивирани становища:

ЕК поиска официално от България да я уведоми относно мерките за транспонирането на Директивата за вредителите. С тази директива от списъка с регулираните вредители се изважда Diabrotica virgifera virgifera (западен царевичен коренов червей), вредител по царевицата, тъй като неговото наличие по растенията бе установено в голяма част от територията на Съюза.

ЕК поиска също така България заедно с Австрия, Белгия, Чешката република, Кипър, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Франция, Финландия, Италия, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Словения да прилагат правилно директивата на ЕС относно свидетелствата за управление на превозни средства (Директива 2006/126/ЕО).

ЕК отправи и искане към България и Полша да транспонират правилно правилата на ЕС относно безопасността на железопътния транспорт (Директива 2004/49/ЕО). Прилагането на правилата на ЕС за безопасност на железопътния транспорт е необходимо, за да се гарантира, че железопътните мрежи в ЕС са на най-високите равнища на безопасност.