Търговията на дребно отчита най-голям ръст през ноември

Най-силен спад на бизнес климата има в строителния сектор

28.11.2016 | 15:45 Редактор: Луиза Божинова
Търговията на дребно отчита най-голям ръст през ноември

Положителните настроения в промишлеността и търговията на дребно подкрепят ръста на бизнес климата през ноември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се увеличава с 0,6 пункта за месеца, след като през октомври отбеляза спад от 1,3 пункта, отчита НСИ.

Най-силен спад на бизнес климата очаквано е отчетен в строителния сектор с навлизането в неактивния сезон за строителството.

В навечерието на Коледните празници бизнес климатът в търговията на дребно отчита най-силен ръст – 3,2 пункта през ноември в сравнение с октомври, макар и прогнозите на мениджърите за продажбите през следващите три месеца да са по-неблагоприятни.

Бизнес климатът в промишлеността се повишава с 1,9 пункта спрямо октомври благодарение на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията и по-благоприятните очаквания за дейността им през следващите три месеца. Настоящата производствена активност обаче мениджърите оценяват като "намалена".

Бизнес климатът в строителството през ноември спрямо октомври се понижава с 4 пункта. Неблагоприятни са оценките на анкетираните мениджъри за бизнес състоянието на предприятията, за получените нови поръчки през последния месец, както и за строителната активност през следващите три месеца.

Бизнес климатът в сектора на услугите остава почти без промяна този месец, отчита още НСИ.

Още по темата четете на Investor.bg