Влошава се бизнес климатът през октомври

Отчетен е спад в промишлеността и търговията на дребно

28.10.2016 | 15:59 Редактор: Тодор Петров
Влошава се бизнес климатът през октомври

През октомври общият показател на бизнес климата намалява с 1,3 пункта в сравнение с предходния месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През десетия месец от годината по-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва приблизително равнището си от септември. Единствено в сектора на услугите стопанската конюнктура се подобрява.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 4,4 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем, затрудняващ дейността, посочен от 46,1% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Четете още по темата в Investor.bg