Гръцкият бизнес се мести в България, бяга от строгите икономии

Бомбардирани сме от данъци, бизнесите се унищожават, казва Прокопис Макрис

23.11.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Гръцкият бизнес се мести в България, бяга от строгите икономии

Гръцкият бизнесмен Прокопис Макрис вярва, че преместването му в България преди три години е било най-доброто решение, което някога е взимал.

Счетоводителят затваря западащата си компания за мебели в Гърция и отваря бизнес, който помага на предприемачите да се преместят в България, за да избягат от 29-процентовата данъчна ставка, скочила, след като Атина налага крайни икономии като част от международния спасителен заем, разказва в свой репортаж Ройтерс.

"Бомбардирани сме от данъци в Гърция, бизнесите се унищожават", казва той от офиса си, гледащ към площада в Петрич.

Дълговите кризи, пред които се изправиха Гърция и няколко други европейски страни, доведоха до намаления на разходите и повишение на данъците, с което да се подобрят държавните финанси. По-високите данъци обаче се оказаха наказание за компаниите, принуждавайки много от тях да затворят или да се преместят към места с по-ниски данъци, като България или Кипър, подпомагайки техните икономики, но подкопавайки възстановяването, нужно, за да се балансира положението у дома.

Броят на гръцките бизнеси, базирани в България, където корпоративният данък е само 10%, е нараснал до 17 хил. компании от 2000 през 2010 г., когато Гърция получи първия си спасителен заем, сочат българските власти.

Гръцкото правителство е разтревожено от тенденцията. То планира серия от данъчни одити в сътрудничество с България, за да определи дали тези бизнес „предателства“ не са просто промяна на адреса с цел укриване на данъци, а не физическо преместване на дейността.

"Много гръцки бизнеси в съседните страни може би всъщност са най-икономически активните в Гърция", казва Йоргос Пицилис, ръководител на данъчната агенция на Гърция, добавяйки, че подозира, че много фирми използват български фиктивни дружества.

"Скоро може да се окажат в неприятната ситуация да плащат данъци и в двете страни, плюс глобите".

Компаниите, преместени от Гърция, генерират около 5 млрд. евро годишно и имат около 53 хил. служители, сочат данни от 2014 г. на гръцкото посолство в София. Цифрите обаче бързо растат: 3462 гръцки компании са регистрирани в България от началото на годината досега спрямо 3262 за цялата 2015 г., сочи Агенцията по вписванията.

Продължението на статията прочетете на Investor.bg