Сравнителна таблица ориентира към най-ниските такси в банките

Потребителите на онлайн услугата на Pisar.bg могат да изберат къде да вложат парите си при най-висока лихва

15.10.2016 | 15:36 Редактор: Ирина Георгиева
Сравнителна таблица ориентира към най-ниските такси в банките

Доволните потребители, посетили безплатната платформа Pisar.bg, в която се ориентират по-лесно какви са таксите в тарифите на банките, са над 78 хиляди, показва справка на Investor.bg.

Информацията, че има сайт, който да предоставя сравнение на събираните от българските банки такси за откриване и обслужване на банкови сметки и дебитни карти, както и даваните от тях лихви по депозити, бързо набира популярност.

"Създадохме тази сравнителна таблица, за да може да ориентираме максимално потребителите, които ще изберат обслужваща банка. Така нагледно се визуализират годишните разходи за обслужване“, пише в обръщението на създателите на електронната платформа.

В търсене на "приемливи такси"

Новата онлайн услуга на Pisar.bg изпревари БНБ, която по силата на евродиректива трябва да създаде база за сравнение на тарифите на отделните банки.

На 14 октомври централната банка публикува средната стойност на основните банкови услуги в България на база на предоставената от кредитните институции информация.

През следващата година тази средна стойност на услугите ще се използва от банките при предоставянето на основни операции.

С директива на Европейската комисия, с която се цели да бъде улеснен достъп до банковата система на всеки гражданин на ЕС, банките трябва да имат специален продукт – т.нар. основна банкова сметка, по която да има "приемливи такси". Те трябва да са под средните такси за пазара.

На страницата на Pisar.bg потребителите вече могат да сравнят таксите за откриване и обслужване на банкови сметки на физически и юридически лица, дебитни карти, банкови преводи, както и лихвите по срочни депозити.

Платформата предоставя опция, която подрежда най-ниските и най-високите суми, удържани в банките, както и лихвите, предоставени по депозити. Информацията се обновява, а последните данни са актуални към 11 октомври.

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg