ЧЕЗ губи 6 млн. лева на година от кражби на ток

Действащото законодателство стимулира икономически явлението

09.08.2016 | 13:46 Редактор: Тодор Петров
ЧЕЗ губи 6 млн. лева на година от кражби на ток

Кражбите не само на електроенергия, но и на съоръжения са разпространено явление в България. Само за миналата година кражбите на електроенергия на територията на Западна България, обслужвана от дружествата на ЧЕЗ, достигат сумата от над 6 млн. лева. 

Това каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му действащото законодателство стимулира икономически това явление. 

"Ако приемем, че средната цена на 1 kWh електроенергия е около 0,20 лв. и някой бъде уличен в кражба, то тогава той заплаща за три месеца назад количеството електроенергия, което се дотаксува по специални правила по около 0,10 лв.", обясни Радослав Димитров. 

КЕВР декларира своята готовност и желание да направи съществена промяна в тези взаимоотношения. Кражбите на съоръжения са също бич за всички потребители, коментира още Димитров. 

Когато в един трафопост бъде откраднат прекъсвач или каквото и да е друго съоръжение, стотици потребители остават без електрозахранване. В същото време разпределително предприятие е принудено да инвестира в допълнителни съоръжения, обясни той.

От думите става ясно още, че над 2/3 от запитванията и жалбите, получавани от институцията на енергийния омбудсман, касаят правомощията или лицензионната дейност на разпределителното предприятие.