Brexit повлия на прогнозите на МВФ

Тези сигнали се базират на сделка на Великобритания с ЕС

19.07.2016 | 17:15
Brexit повлия на прогнозите на МВФ

Британският вот за излизане от Европейския съюз (ЕС) накара Международния валутен фонд (МВФ) да намали прогнозата си за годишния растеж за тази и следващата година, съобщава CNBC.

В доклада си за глобалните икономически перспективи (World Economic Outlook), публикуван във вторник, МВФ прогнозира световният растеж да е 3,1% през 2016 г., което е с 0,1 процентни пункта по-ниско от прогнозата през април и с 0,3 процентни пункта под оценката от януари.

МВФ намали прогнозата си и за глобалния растеж през 2017 г. до 3,4%, след като през април обяви очаквания за 3,5%, а през януари – за 3,6%. Само ден преди вота около Brexit МВФ планираше да повиши глобалните си прогнози, казва фондът в предговора на доклада.

"Първата половина на 2016 г. представи някои обещаващи сигнали – по-силен от очаквания растеж на еврозоната и Япония, например, както и частично възстановяване на цените на суровините, което помогна на някои нововъзникващи и развиващи се икономики“, каза Мори Обстфелд, директор на проучванията в МВФ, във вторник.

"Към 22 юни бяхме готови да актуализираме леко нагоре прогнозите си за глобалния растеж за 2016-17 г. Brexit обаче предотврати това развитие“, добави той.

МВФ намали прогнозата си и за растежа на Великобритания тази година до 1,7% спрямо очаквания 1,9% в доклада през април. Понижението за ръста за 2017 г. е дори по-силно – икономиката ще се разшири едва с 1,3% вместо с 2,2%.

Тези прогнози се базират на сделка на Великобритания с ЕС, която избягва сериозно засилване на икономическите бариери, както и на липса на допълнително сътресение на пазарите и ограничени политически катаклизми. При по-негативен сценарий обаче секторът на услугите може да бъде преместен от Великобритания в еврозоната, удряйки потреблението и инвестициите и водейки до рецесия в страната, предупреди МВФ. Това повтаря твърденията на Goldman Sachs, чиито икономисти виждат „слаба“ рецесия до началото на 2017 г.

МВФ намали и прогнозата си за еврозоната за 2017 г. заради Brexit. 19-членният валутен съюз сега се очаква да се разрасне средно с 1,4% следващата година вместо с 1,6% според предишните прогнози.

Германия, Франция, Италия и Испания са сред страните с понижени очаквания за следващата година. САЩ също ще се разрасне с 2,2% тази година вместо с 2,4%, каквато бе прогнозата през април. Това се дължи на разочароващия растеж от първото тримесечие, а не на вота около Brexit, посочват от МВФ.

Прогнозата за Китай остава почти без промяна с растеж от 6,6% през 2016 г. и 6,2% през 2017 г.

МВФ обаче повиши очакванията си за Бразилия и Русия съответно с 0,5 пр. пункта и 1,0 пр. пункт, като и двете затруднени икономики ще отчетат ръст през 2017 г.

"Доверието сред потребителите и бизнеса явно достигна дъното в Бразилия и свиването на БВП през първото тримесечие бе по-малко от очакваното“, се казва в доклада. „Вследствие на това рецесията през 2016 г. сега ще бъде по-малко сурова и през 2017 г. ще има завръщане към положителен растеж. Политическите несигурности остават обаче и помрачават перспективите“.

"По-високите цените на петрола осигуряват известно облекчение за руската икономика, където прогнозите са спадът на БВП през тази година да бъде по-слаб“, се казва още в доклада.

Други рискове за глобалния растеж включват бежанската криза в Европа и Близкия изток, казва МВФ, както и последиците от глобалната финансова криза през 2008-9 г., които се виждат най-вече в дългосрочната безработица в Южна Европа.

Четете още икономически новини в Investor.bg