Паундът достигна най-високите си нива от началото на 2016 г.

Пред обменните бюра на Острова се извиха опашки

23.06.2016 | 12:05 Редактор: Мария Аладжова
Паундът достигна най-високите си нива от началото на 2016 г.

Британският паунд поскъпна до най-високите си нива от началото на годината в деня на референдума за еврочленството, съобщи Bloomberg.

Лирата поскъпва втори пореден ден, след като редица социологически проучвания показаха, че надпреварата ще бъде оспорвана. Валутата се засили спрямо 16 свои конкуренти и към 10:05 часа българско време (8:05 часа местно в Лондон) се обменя с 0,33% ръст до 1,4752 долара. По-рано валутният курс достигна 1,4826 долара за паунд, което е най-високото ниво от началото на годината.

„Все още има много голяма вероятност за колебания, какъвто и да е резултатът“, казва Рей Атрил, глобален съпредседател на звеното за форекс стратегии National Bank Australia в Сидни.

През изминалата седмица британският паунд поскъпна с 4,2% спрямо долара, като се представи по-добре от всички останали валути от развитите пазари.

Междувременно пред много обменни бюра на Острова се извиха опашки, защото мнозина се опасяват, че при евентуален Brexit лирата ще се обезцени сериозно, а те ще обеднеят. 

"Кой знае, може би ще се събудим в петък и внезапно ще сме с 20% по-бедни", казва пожелал анонимност банкер от Ситито пред германския Handelsblatt. Опасенията му намират подплата в опашките пред по-известните обменни бюра в столицата. 

Валутните дилъри в лондонското Сити се подготвят за изнервена нощна смяна в четвъртък срещу петък, защото резултатите от вота може да са близки, а изходът от гласуването да стане ясен едва в сутрешните часове на последния работен ден. Някои банки вече са предупредили големите си клиенти, че системите им може да не издържат на високо натоварване и поръчките може да бъдат обработвани със забавяне. 

Колко високи са опасенията от волатилност на валутните пазари показва и реакцията на Transferwise, която позволява евтини трансфери на пари в чужбина. Поне обикновено, защото Transferwise призова клиентите си да направят своите трансфери в паундове до сряда, или да изчакат до петък.  

В четвъртък динамика имаше и при норвежката и шведската крона, мексиканското песо и полската злота, като всички поскъпнаха с поне 0,5% спрямо долара.

Новозеландският долар поскъпна до едногодишен връх от 71,99 американски цента. Австралийският долар пък достигна най-високите си нива от 3 май.

Очакваната едномесечна волатилност на британския паунд спрямо долара се понижи до 23,1% от седемгодишния връх от 29,5%, достигнат на 15 юни. Индексът на инвестиционната банка JPMorgan за волатилността при валутите на страните от Г-7 също се понижи до 11,4%, след като на 14 юни беше 12,79%.

Още новини от света на икономиката четете в Investor.bg