60 млн. лева е бюджетът за малките земеделски стопанства

Приемът на документи за кандидатстване е от 4 юли до 12 август

21.06.2016 | 18:03 Редактор: Ирина Георгиева
60 млн. лева е бюджетът за малките земеделски стопанства

Бюджетът за малки земеделски стопанства е 60 млн. лева, а приемът на документи за кандидатстване е от 4 юли до 12 август, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод приема на мярка 6.3. По думите й Националната служба за съвети в земеделието ще изготви безвъзмездно бизнесплановете.

Кандидатите трябва да представят бизнесплан, който да показва първоначално състояние на земеделското стопанство и сведения за дейностите, които биха спомогнали за постигане на икономическа жизнеспособност, например инвестиции, обучение, сътрудничество, пише в. "Монитор".

Тази година не е предвидено да се отвори прием по мярка 6.4 - "Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности", обясни министърът. Тя допълни, че от догодина ще има обществен дебат и за този вид инвестиция.

Министър Танева отбеляза, че проекти за къщи за гости вече ще бъдат допустими само, когато районът, в който се изграждат, е с основен поминък алтернативен туризъм.

Тя допълни, че мярка 6.4 предлага много възможности за всеки друг вид бизнес и услуги в производство в селски райони, които са неземеделски дейности. Министър Танева смята, че трябва да се дадат възможности за създаване на заетост и икономика, различна от земеделската в тези райони.

32% от общия бюджет на Програмата за селските райони са насочени за мерки за земеделие и преработка и мерки за бизнеса, за агроекология и климат са предвидени 27%, а за публична инфраструктура – 25 на сто, уточни още тя. По думите й през септември се предвижда прием по мярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура". Наредбата е предмет на обществен дебат.