Aмериканските фондови борси приключиха сесията с ръстове

Доларовият индекс се понижава до 93,71 пункта, като едно евро се обменя за 1,1307 долара

21.06.2016 | 11:39 Редактор: Луиза Божинова
Aмериканските фондови борси приключиха сесията с ръстове

Индексите на американските фондови борси приключиха сесията с ръстове на фона на поскъпване на петрола и намалена вероятност от Brexit, съобщи CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишиха с близо 3% до 49,37 долара за барел.

Енергийният сектор в широкия индекс S&P 500 записа ръст от около 1 на сто и беше една от най-добре представящите се сфери. Измерителят за кратко се покачи над психологическата граница от 2100 пункта и беше около 2% под най-високото ниво, достигано по време на сесия – 2 134,72 пункта.

"Перспективата Великобритания да напусне ЕС изглежда няма да се случи и това е огромно облекчение“, казва Ким Форест, старши анализатор във Fort Pitt Capital.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с около 125 пункта, като най-много за ръста допринесоха Boeing, Goldman Sachs и 3M. По-рано повишението беше със 270 пункта.

Доларовият индекс се понижава до 93,71 пункта, като едно евро се обменя за 1,1307 долара, а курсът на йената 103,84 йени за долар.

Златото поевтинява с 0,15% до 1 292,85 долара за тройунция.

"Регулаторите може навредят на икономиката и да накарат търсещите заеми да се насочат към небанкови кредитори, ако бъдат наложени прекалено високи стандарти на Wall Street", заяви Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв за Минеаполис, цитиран от Ройтерс.

Според него банковата система в САЩ има нужда от дълбоки реформи, за да предотврати повтаряне на финансовата криза през от 2008 г. Освен това компаниите от Wall Street трябва да имат повече капитал, за да се защитят при евентуален икономически шок, допълва Кашкари.

Във вторник и сряда изявления пред конгресмени ще има председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

Повече икономически новини четете на Bloombergtv.bg.