Китайската икономика забави растежа

Темпът на покачване от 1,1% ясно показва, че пазарите в страната са изправени пред натиск

18.04.2016 | 14:45 Редактор: Луиза Божинова
Китайската икономика забави растежа

Китайската икономика расте значително по-бавно в началото на годината и на тримесечна база. Брутният вътрешен продукт е нараснал от януари до март само с 1,1% в сравнение с предходното тримесечие, обяви статистическата служба в Пекин в понеделник, цитирана от Ройтерс.

В петък, при публикуването на редовните данни за икономиката, властите не предоставиха данни за измененията на тримесечна база. Това е най-ниската стойност, откакто се събират подобни данни - от 2010 г. 

Икономистите очакваха нарастване от 1,5%, след като тази стойност бе достигната през предходното тримесечие. Статистическият орган също така коригира темповете на растеж за три от четирите тримесечия на 2015 г.

За първото тримесечие на 2015 г. тримесечният ръст бе ревизиран от 1,3 до 1,4 на сто. За второто бе понижен от 1,9% до 1,8 на сто, докато за четвърто тримесечие също бе понижен от 1,6 до 1,5 на сто. Растежът за третото тримесечие остава непроменен.

По-бавният от очакваното темп на тримесечен растеж идва на фона на други признаци за стабилизиране на китайската икономика през първото тримесечие, включително положителни изненади от сферата на търговията, инфлацията, кредитирането и производствената активност.

"Темпът на растеж от 1,1% ясно илюстрира, че китайската икономика е изправена пред натиск", пише Джоу Hao, старши икономист в Commerzbank, в своя бележка в понеделник.

"Ако изчислим сезонно изгладения ръст на БВП въз основа на данни на тримесечна база, ще открием голяма празнина (0,4 процентни пункта) между водещия ръст на БВП (несезонно изгладен) и сезонно изгладения ръст на БВП. Като икономисти ние винаги предпочитаме сезонно изгладените данни на тримесечна база, които по-добре показват базовата инерция на растежа", добавя той.

За 2016 г. комунистическото правителство в Пекин се стреми към ръст на брутния вътрешен продукт в диапазона между 6,5 и 7%. През 2015 г. икономиката нарасна с едва 6,9 на сто – най-бавния темп от четвърт век. Властите планират да насърчат конюнктурата с държавни инвестиции, данъчна реформа и по-хлабава парична политика.

През първото тримесечие на 2016 г. бе отчетен ръст от 6,7 на сто на годишна база.  

Повече икономически новини четете на Investor.bg