Въвеждането на дуалното обучение е лична кауза на Лукарски

На много места връзката между бизнес и образователна система се къса, каза министърът

22.02.2016 | 18:16 Редактор: Ирина Георгиева
Въвеждането на дуалното обучение е лична кауза на Лукарски

Въвеждането на дуалното обучение е моя лична кауза. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на конференцията за старта на на национална кампания "Учи, за да работиш" на в. "24 часа".

България вече е близо до червената линия, след която заради липсата на квалифицирана работна ръка може да започнем да връщаме инвеститори, предупреди Лукарски. Той съобщи, че проблемът поставян като основен на множество срещи с чуждестранни инвеститори и с работодателски организации през последната година.

Още по темата

Според министъра дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда. Той изрази увереност, че с новия министър на образованието Меглена Кунева ще работят заедно в тази посока, съобщиха от пресцентъра на МИ.

50% от работодателите срещат трудности при набиране на персонал, като проблемът се влошава с 6% в сравнение с предишната година. Това показва проучване на "Менпауър" сред бизнеса от 2015 г., цитирано от министър Лукарски. Най-трудно се намират електро- и машинни инженери.

Има хроничен недостиг на специалисти в информационните технологии, въпреки че много младежи се насочват към тях. 52% от анкетираните в проучването работодатели сочат, че липсата на подходящи служители е причина на влошаване способността да отговарят на нуждите на клиентите им. Също по тази причина 46% забелязват намаляваща креативност и иновативност в работата, а 45% отчитат спад в продуктивността на персонала. 

"На много места връзката между бизнес и образователна система се къса", каза министърът. 

Той даде за пример Сливен, където има много предприятия от автомобилостроенето, но професионалната гимназия по автотранспорт и електротехника в града едва събира ученици за три специализирани паралелки.

"Трябва да направим широка кампания за дуалното обучение сред родителите, за да могат да насочват децата си, отговаряйки на нуждите на бизнеса", категоричен бе министър Лукарски. 

Според министъра нивото на инвестиции у нас се увеличава, инвестиционният интерес към България е много голям и заявките са сериозни. 

"Това се потвърди и след последното ми посещение в провинция в Северна Германия, където се срещнах с потенциални инвеститори, които изтъкнаха като пречка липсата на кадри и ни предложиха да си сътрудничим в областта на дуалното обучение, в което те имат богат и успешен опит", добави той. 

И подчерта, че в страни с дуална система на обучение, каквито са Швейцария, Германия и Австрия, има най-ниска младежка безработица.