Турция иска по-висок дял на развойната дейност в БВП

Давотоглу в Лондон

19.01.2016 | 17:28
Турция иска по-висок дял на развойната дейност в БВП

 Турският премиер Ахмед Давутоглу каза, че вижда "по-добра от очакваната атмосфера" в срещите си с чуждестранните инвеститори в Лондон, без негативно отношение към геополитическия риск, пише Хюриет.

"Видях много по-добра от очакваната атмосфера в срещите ми с инвеститорите в Лондон.

Не виждам никакво негативно отношение към геополитическите рискове. Инвеститорите са доста уверени за Турция. Всички искат да се възползват от икономическата активност в Турция", каза Давутоглу пред репортери в Лондон на 19 януари.

Турският премиер започна едноседмична обиколка в Европа на 17 януари през Лондон, Давос и Берлин.

Анкара планира да увеличи дела на развойната дейност в турския БВП от 1 на 3% и Давутоглу каза, че "е чул обещания от инвеститори да се насочат към изследователска и развойна дейност в Турция".

Това е първата му среща с инвеститори в чужбина след като Партията на справедливостта спечели парламентарно мнозинство през ноември 2015.

Кабинетът обяви ревизиран средносрочен план.

Още по темата

Британският премиер Дейвид Камерън посрещна турския си колега Ахмед Давутоглу на Даунинг стрийт в понеделник, 18 януари, съобщи Ройтерс. По време на срещата пред седалището на британския премиер поддръжници на ПКК протестираха, за което по-късно Лондон се извини.

Турският премиер пристигна в Лондон за среща по въпроса за кризата в Ирак и Сирия и контратерористичните мерки.
Камерън и Давотоглу са обсъдили още обединението на Кипър. Давотуоглу ще говори в Chatham House в Лондон преди да замине за Давос във вторник вечерта.

Хариет съобщи още, цитирайки неназован източник, че Великобритания е размразила сметките на турски дипломати в Лондон, блокирани със съдебна заповед по молба на Кипър.

Миграционната криза и заплахата от терористични нападения в Европа, в съчетание с ниската цена на петрола и икономическото забавяне в Китай дават на политическите и бизнес елити много теми за дебати в Давос на 20-23 януари.