Ефектът от атентатите в Париж за туризма ще отслабва през 2016

Спад в туризма с 24% за ноември на годишна база

11.12.2015 | 08:12
Ефектът от атентатите в Париж за туризма ще отслабва през 2016

Туристическата дейност в региона на Париж, включително и в столицата търпи спад от 24% през ноември заради атентатите, показват данни на Регионалния комитет по туризма на Франция, цитирани от АФП.

Месечното проучване бе публикувано в четвъртък. Данните са от представителна извадка сред 450 професионалисти в туризма – хотели, ресторанти.

„Френските и чуждестранните клиенти чувствително намаляха спрямо ноември 2014, особено италианците, японците и бразилците“, съобщава Комитетът.

Още по темата

Перспективите за декември и празниците – традиционно силен туристически сезон не са окуражаващи според месечното проучване.

Професионалистите в туризма оценяват резервациите като средни /45%/, по-скоро лоши /35%/ и много добри /20%.

Това са най-слабите данни от години и показват, че туристическият сектор в региона на Париж търпи последиците от атентатите на 13 ноември. В началото на 2016 те ще започнат да намаляват, пише Комитетът на сайта си.

Като позитивен сигнал се отчита организирането и провеждането на конференцията на ООН за климата, COP21 в Париж.

Основните клиенти в района на Париж – Ил-дьо-Франс са британците /15%/, германците /12%/, американците /11%/, италианците /10%/. Следват испанци, китайци, белгийци, японци, бразилци и холандци.