Службите на България и Франция засилват сътрудничеството

Обмяна на опит във връзка с подготовката на българското председателство на ЕС

08.12.2015 | 18:28 Редактор: Ирина Георгиева
Службите на България и Франция засилват сътрудничеството

Вътрешните министри на България Румяна Бъчварова и френският Бернар Казньов подписаха съвместна декларация за засилване на сътрудничеството между специализираните служби на двете страни, съобщи МВР. Това е първата среща между двамата колеги след атентатите от 13 ноември и след като Франция поиска помощ от ЕС за борбата с тероризма.

"Пописването на съвместната ни декларация е доказателство за високото ниво на сътрудничество между службите на България и Франция. Само за няколко месеца, след посещението ми през април, успяхме да изработим и да съгласуваме тази важна рамка на нашето взаимодействие." - коментира министър Румяна Бъчварова по време на подписването на декларацията в Париж.

Подписването на декларацията е важна стъпка в съвместната работа по линия на сигурността, подчертаха вицепремиерът Бъчварова и вътрешният министър на Франция Бернар Казньов. Според тях тя дава насока за основните области на засилване на сътрудничеството между полицейските служби на двете страни, отговарящи на съвременните предизвикателства пред националната и международната сигурност.

Преди подписването двамата министри проведоха работна среща по въпросите на сигурността, миграцията и борбата с тероризма. Те обсъдиха основните актуални предизвикателства пред сигурността и конкретни възможности за засилване на взаимодействието и информационния обмен в областта на борбата с трафика на нелегални мигранти, противодействието на тероризма и радикализацията и трафика на оръжие. 

В Съвместната декларация за намерения между министъра на вътрешните работи на Република България и министъра на вътрешните работи на Френската република относно засилване на сътрудничеството в областта на вътрешната сигурност между техните специализирани служби, като приоритетна област на сътрудничество е включен и обменът на опит във връзка с подготовката на Българското председателство на ЕС през втора половина на 2018г.