България и ЕК ще работят заедно по проекта газов хъб Балкан

Създадоха съвместна работна група, която да подкрепи развитието на търговската концепция, бизнес и финансов план за газов хъб

10.12.2015 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
България и ЕК ще работят заедно по проекта газов хъб Балкан

България и ЕK се споразумяха да създадат съвместна работна група, която да подкрепи развитието на търговската концепция, бизнес и финансов план за газов хъб "Балкан". Работната група бе обявена от зам.-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и директорът на "Вътрешен енергиен пазар" на ЕК Клаус-Дитер Борхард. 

Първата работа на групата е да направи оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта. Тя ще се фокусира и върху идентифицирането на решения за основно срещаните предизвикателства при развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда, целящи улеснено свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб. Правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда, в съответствие с правото на ЕС." - заяви вицепремиерът Дончев

Проектът Газов хъб "Балкан" подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути, пише пресцентърът на МС. Той също е в съответствие с нуждите на региона, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа, както и от Европейската стратегия за Eнергиен съюз.

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард подчерта големия интерес на ЕК за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел. Поради това комисар Канете приветства създаването на тази работна група.

"ЕК отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта газов хъб "Балкан"." - обобщи Борхард.