АИКБ против такса „провинция“ за коли в София

От организацията посочват, че това ще наруши мобилността на работната сила

03.12.2015 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
АИКБ против такса „провинция“ за коли в София

От Асоциацията на  индустриалния капитал в България изразиха в официална позиция несъгласието си с идеята на КРИБ собствениците на коли с регистрация, различна от софийската, да плащат такса, когато са на територията на София. Преди ден кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че предложението е разбираемо с оглед на факта, че се ползва инфраструктурата на града, а данъците на тези собственици се плащат в други общини.

От  АИКБ се разграничиха от обобщението че бизнесът иска въвеждане на подобна такса и изложиха подробно мотивите си.

Ето и пълният текст на позицията:

Във връзка с оповестената информация в средства за масово осведомяване, че „бизнесът“ искал да се въведе такса за влизане в столичния град за коли, които нямат софийска регистрация, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявява официално своето несъгласие с подобно предложение. АИКБ не е участвала на срещата, на което е било направено предложението за въвеждане на такса за влизане в София на автомобилите с регистрация, която не е столична. В случай че бяхме участвали, ние щяхме да възразим срещу подобна идея веднага на място.

Сега, огласяваме своята негативна позиция.

На първо място, въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса.

Също така, противоестествено е за бизнеса да излиза с идеи за инициативи, насочени към въвеждане на нови данъци и такси. Не по-малко важно е, че направеното предложение задейства единствено „местнически“ настроения „за и против“ София и софиянци. (Съвсем естествено, това предизвика бурна реакция, като особено красноречив беше пернишкият отзвук – там предложиха винетката за софиянци да се плаща още на светофарите на Драгичево).

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение. Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната и това се подкрепя от написаното в социалните мрежи през последните двадесет и четири часа.

Не на последно място, не дотам обмисленото и напълно НЕ консултирано между работодателските организации предложение, даде повод на определена категория интернет потребители да раздухват меко казано негативни настроения срещу бизнеса и работодателите.

Тук е мястото да се обърнем към средствата за масово осведомяване с молба да правят разлика между предложенията на отделни работодателски организации, компании или дори отделени лица и предложенията на ЦЕЛИЯ бизнес. Като предложения на „целия“ бизнес, бихме могли да третираме в най-добрия случай предложения, които са подкрепени от всички национално представителни работодателски организации.

Без по какъвто и да е начин да се опитваме да поучаваме журналистическото съсловие, ние просто молим да не се създават погрешни внушения, чрез употребата на пълен член в конструкции от типа: „Такса “Перник” за коли в София предлага бизнесът“. Още един път ще повторим, че става дума за предложение на отделна работодателска организация, а може би дори и на отделна компания. При цялото ни огромно уважение към участниците в срещата на г-жа Фандъкова с някои представители на бизнеса, това не е „бизнесЪТ“.

В заключение, ние се обръщаме и към г-жа Йорданка Фандъкова, в качеството й на кмет на София, за да заявим ясно, че НЕ подкрепяме направеното предложение, за въвеждане на такса „Перник“, „Елин Пелин“ или „Своге“. Надяваме се, че възникналото недоразумение няма да предизвика вълна от подобни инициативи в други градове от страната.