fallback

Експерти отговарят на въпроси за либерализацията на пазара на ток в Ловеч

Целта е потребителите да се информират за предстоящите промени догодина

20.11.2015 | 09:25 Автор: Мариета Иванова

Какви промени ще настъпят за потребителите след пълната либерализация на енергийния пазар ще информират експерти в Ловеч днес- 20 ноември, предава БНР. Организираната от Министерството на енергетиката информационна кампания има за цел да запознае битовите потребителите за предстоящите промени от следващата година.

Събитието е отворено още за представители на общински администрации, болници, училища, читалища и малки и средни фирми, които все още са на регулирания пазар.  

Припомняме, че преди месец в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че България е на едно от последните места от страните в ЕС по пълна либерализация  на енергийния пазар, което „създава и сериозните проблеми в сектора“.

„Това, което ще се случи след 2016 година, на практика ще постави енергетиката в качествено нова ситуация, както производители, доставчици, търговци и потребители“, заяви тя.

От думите й стана ясно, че за да бъде изработен  най-добрия модел за либерализация, е сключен договор със Световната банка. В тази връзка се очаква след втората половина на ноември финансовата институция  да представи доклад за стъпките, „които трябва да извървим, за да либерализираме напълно своя енергиен пазар,“ коментира министърът. - „След това предстои информационна кампания“, посочи още тя.

„Хората трябва да знаят какво им предстои, ситуацията трябва да бъде предвидима, за да могат да направят своя избор“, заяви министър Петкова.

 

 

fallback
fallback