Гръцката икономика изненадващо отчете ръст за второто тримесечие

Икономисти не виждат основания за обобщения за подобряване на състоянието на страната

13.08.2015 | 16:31 Редактор: Мариета Иванова
Гръцката икономика изненадващо отчете ръст за второто тримесечие

Гръцката икономика бележи ръст през второто тримесечие, предава Bloomberg, отбелязвайки, че повишението е изненадващо, непосредствено преди сключването на споразумение между правителството на страната и нейните кредитори и въвеждането на капиталови контроли.

Гръцката статистическа служба в Атина съобщи в четвъртък- 13 август, че БВП на страната се е повишил с 0.8%, като ревизира нагоре първото тримесечие да покаже стагнация. Номиналният БВП, който изключва корекция на промени на цени, се понижава с 0.7% в периода към юни.

Данните шокираха след като икономистите в проучването на Bloomberg прогнозираха свиване от 0.5%.  Последните доклади очертаха картина на осакатена икономика от месеците на пазарлъци за спасителна програма и въпросителни около бъдещето на нацията и еврото. Вълнението провокира правителството да увеличи използването на извънредни фондове за банките и да затвори финансовата си система.

„Не бих придал много тежест на това като знак за гръцката икономическа стабилност,” коментира Ник Кунис, икономист от ABN Amro Bank NV в Амстердам. – „По един или друг начин икономическата слабост ще се прояви доста отчетливо в цифрите”.

Данните за второто тримесечие не включват тези за капиталовите контроли, които бяха наложени в края на юни. Производственият индекс на Гърция падна рекордно ниско през юли, като фирмите акцентираха върху „изключително несигурната среда”.

Bloomberg отбелязва, че Европейската статистическа служба Eurostat ще публикува данните за второто тримесечие за региона в петък, като прогнозите са, че ще бъде отчетен  ръст от 0.4%.

Непосредствено преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 14 август, на която трябва да се произнесат за споразумението за новата спасителна програма за Гърция, Европейската комисия съобщи, че членовете на Еврогрупата са поискали да им бъда представени два начина за решение с плащането, предава Dnes.bg.

Първият е одобряването на спасителната програма, при което заемът ще дойде от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Вторият е парите да се вземат от друг фонд – Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС), в който участват и страните извън еврозоната.

До 20 август Гърция следва да направи плащане от 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка. До тази дата следва да стане ясно и дали Атина ще получи нова спасителна програма.