Юнкер отрече пакетът за Гърция да включва мерки за намаляване на заплати и пенсии

Пакетът е насочен към повече социална справедливост, защото е свързан с борба с корупцията, коментира председателят на ЕК

29.06.2015 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
Юнкер отрече пакетът за Гърция да включва мерки за намаляване на заплати и пенсии

В пакета от мерки за Гърция не се предвижда намаляване на заплатите и пенсиите. Това каза на пресконференция председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, представяйки позицията на Комисията за ситуацията в Гърция, предава Агенция Фокус.

Председателят на ЕК е посочил още, че се чувства „предаден” от „егоизма” и „популизма”, демонстрирани при разпадането на преговорите с Гърция, предава BBC.

Постоянно водихме диалог на политическо ниво. Никога не сме оставили преговорите на анонимните технократи, диалогът ни винаги беше на най-високо политическо ниво. Моят екип и аз винаги сме били изпълнени с решимост и търпение”, обясни Юнкер. „Очаквахме предложенията от гръцката страна, които много често бяха забавяни или променяни. Що се отнася до съдържанието, искам да ви напомня, че направихме изключително много, за да постигнем социално справедливи мерки. Отчетохме и основните искания на новото правителство на Гърция”, допълни той. Юнкер уточни, че пакетът изисква много мерки и усилия от страна на Гърция, но въпреки това е честен и справедлив.

„Първо в него не се предвижда намаляване на заплатите и пенсиите. Пакетът създава много повече социална справедливост и възможности за растеж”, каза още той. „В много случи ние от ЕК трябваше да бъдем тази, които настояват за максимално социално справедливи мерки. Очаквах, че правителството на Ципрас ще се постарае да изпълни мерките, предвид предизборните обещания”, допълни Юнкер.

Пакетът включва много други мерки в много други сфери. Той поставя фискални цели и позволява на гръцкото правителство да постигне много повече, отколкото преди. В сравнение с предишното споразумение, в момента има над 12 млрд. по-малко спестявания, които се изискват от Гърция в следващите години”, посочи още той. „Въпреки че трябваше интензивно да обсъждаме тези въпроси, фискалната консолидация означава, че има контрол върху публичните финанси, като се създават повече растеж и работни места. Много държави-членки имат по-високи показатели на фискална консолидация, макар че дългът им е по-нисък. Никога не е обсъждан въпросът за намаляване на заплатите. Това, което се обсъждаше, беше преразглеждане на тарифите на работните заплати в публичния сектор”, каза Юнкер. Той обясни, че единствено им искане е било това да се прави в съответствие с най-добрата практика в държавите-членки.

„Дори и правителството на Гърция се съгласява, че пенсионно осигурителната система следва да се реформира, за да бъде устойчива. Всеки трябва да допринася за системата със собствените си възможности. Има спектър от мерки като се започне с премахване а стимулите за ранното пенсиониране. Правителството трябва да замести определени мерки с алтернативни, докато не се постигне балансиран бюджет”, добави Жан-Клод Юнкер. „Този пакет означава повече социална справедливост чрез целенасочена подкрепа за най-уязвимите – схема за гарантиран минимален доход. Искахме да бъдат орязани разходите за отбрана, например – нещо, което не засяга доходите на гражданите. Искахме да бъдат оспорени редица икономически привилегии, например да се премахне облекченият данъчен режим за корабособствениците”, заяви той. „Нещо, което е абсолютно ясно от гледна точка на здравия разум. Пакетът, също така, означава повече социална справедливост, защото е насочен към борба с корупцията. Трябва да се борим с нея, ако искаме икономически растеж”, уточни Юнкер.