Референдумът в Гърция не плаши всички

Някои го приветстват.

29.06.2015 | 10:22 Редактор: Велко Каменов
Референдумът в Гърция не плаши всички

Гърция е на прага на финансов колапс, а референдум ще реши дали страната да приеме условията на кредиторите. Сценарият за излизане на Гърция от еврозоната е все по-вероятен, но това не плаши всички гърци. Референдумът е приветстван на антиевро събития в гръцката столица.

„Доволни сме от избора си дори ако той означава излизане от еврозоната”, заяви Георгиус Сапунас от изпълнителния комитет на Сириза.

„Сега всеки в Гърция, а също и в Европа, вижда, че Тройката се опитва да унищожи лявото правителство. Затова е невъзможно да бъде постигнато каквото и да е споразумение с тях. Единствената възможност пред хората е да се изправят и да кажат: „Достатъчно, спрете икономиите сега!” Затова решението е правилно”, продължи Сапунас.

„Не знам какво ще се случи, намираме се в съвсем нова ситуация. Искам да ви напомня, че банките в Гърция принадлежат на народа след всичките спестявания. Единствено неолибералната настройка на Европейския съюз не ни позволява да си ги вземем. Но разбирате, че има начини, много начини. Защо не национализация? Трябва да влезем в битката без страх. Да социализираме части от икономиката – някои важни енергийни и индустриални сектори. Несъмнено. Проблемът е по-голям за структурата на Европейския съюз, отколкото за гърците. Гърция е богата държава и сега, след кризата, брутният ѝ вътрешен продукт е в размер на 180 милиарда. Имаме основа, на която да стъпим и да се борим, ако останем извън Европейския съюз”, изрази оптимизъм Сапунас.