Nomura и RBS плащат до 500 млн. долара обезщетение на Fannie Mae и Freddie Mac

Американските държавни гиганти за ипотечни заеми искаха 1 млд. долара.

12.05.2015 | 13:34 Редактор: Велко Каменов
Nomura и RBS плащат до 500 млн. долара обезщетение на Fannie Mae и Freddie Mac

Съдия Денис Кот от Областния съд в Манхатън отсъди в ползва на американските държавни компании за ипотечни кредити Fannie Mae и Freddie Mac, които бяха завели иск срещу банките Nomura и RBS за 1 млд. долара, съобщава Bloomberg. Обвинението е свързано с финансовата криза от 2008 г. и касае стоящите в сърцето на кризата ипотечни облигации.

Позицията на съда в Манхатън в лицето на съдия Денис Кот е, че банките Nomura и RBS са били замесени в „огромна измама” като са подвели Fannie Mae и Freddie Mac, когато са им продавали ипотечни облигации. По формула ще се изчисли какъв да е размерът на обезщетението, което двете банки ще трябва да изплатят на Fannie Mae и Freddie Mac, а максималната му стойност е 500 млн. долара.

В становище от 361 страници съдия Кот пише, че Nomura и RBS не са описвали коректно ипотечните заеми в проспектите, в които са ги предлагали. Според правни експерти такава тежка присъда може да принуди банките да поискат постигането на споразумение, за да избегнат негативите от раздухването на случая в публичното пространство.

Засега от RBS отказват коментар, докато говорител на Nomura заяви, че „ Nomura е уверена, че е действала откровено, прозрачно и професионално  винаги, когато е работила с Fannie Mae и Freddie Mac.”

Обезщетения за почти 18 милиарда долара вече бяха изплатени от JP Morgan, Goldman Sahcks, Bank of America и други големи банки по подобни обвинения.