fallback

МВФ коригира надолу прогнозата си за БВП на Русия за 2015

Финансовата институция очаква по-голямо свиване на БВП за годината

04.04.2015 | 10:19 Автор: Мариета Иванова

Международният валутен фонд ревизира надолу прогнозата си за темпа на икономическия ръст на Русия за текущата година. Според финансовата институция БВП на страна ще се свие с 3% до 3.8% през текущата година, предава ТАСС. Медията се позовава на свой източник от Вашингтон, отбелязвайки, че цитираните цифри са заложени в новия доклад на МВФ, който следва да бъде представен на 14 април.

Според МВФ през  2016 ще се наблюдава забавяне на рецесията и спадът на руския БВП ще е в рамките на 1%.

Новите данни са в съответствие с оценките на Централната банка на Русия, отбелязва ТАСС. В средата на март от финансовата институция посочиха, че очакват съкращаване на БВП на страната през 2015 с 3.5- 4%, предава ТАСС. Медията посочва, че Министерството на икономическото развитие дават по-оптимистична прогноза – за свиване с 3% на БВП за текущата година. От Световната банка посочиха на   1 април, че очакват, подобно на МВФ, спад от 3.8%.

Още по темата

В новия доклад  на МВФ се посочва, че инфлацията за годината ще е 16.8%, а през следващата година се очаква понижение до 9.8%. ТАСС подчертава, че МВФ използва собствена методика за изчисляване на инфлацията за годината, посочвайки средна стойност, а не както се мери в Русия от декември до декември.

В бюджета на Русия за 2015 е заложено ниво на инфлацията от 12.2%, посочва ТАСС. От медията припомнят, че през март финансовият министър на Русия Антон Силуанов коментира, че показателят може да се окаже по-малък от очакваното.

 

fallback
fallback