fallback

Антон Иванов: От цените на тока зависи как ще се разпредели плащането на дълга на НЕК

С промените в КЕВР очаквам да се върне доверието в сектора, коментира той

26.03.2015 | 12:32 Автор: Мариета Иванова

От цените на тока зависи как ще бъде разпределена сметката по покриването на дълга на НЕК, стана ясно от думите на енергийния експерт Антон Иванов в ефира на Bulgaria On Air.

Той подчерта, че въпросът за привличане на финансов ресурс в сектора за попълване на дупката в НЕК е много важен. „Това може да се се случи като има устойчивост в сектора и е ясно как той ще може да бъде възстановен“, коментира Иванов, като подчерта, че този въпрос е свързан с регулаторния орган.

Енергийният експерт подчерта, че има различни модели, които биха могли да позволят това финансиране да се случи, но и че от изключителна важност е да бъде възстановено доверието в сектора.

„Най-нормалният начин е, това да стане чрез банково кредитиране. Но компанията е в много тежко състояние и аз се съмнявам, това да се случи. По-логично е българска банка, която има отговорности за структурно поддържане, да осигури финансирането“, коментира Иванов, като подчерта, че това зависи и от ценовото регулиране.

От цената на електроенергията зависи как ще се разпредели сметката по покриване на задълженията на НЕК, стана ясно от думите на енергийния експерт и какъв дял ще се падне на държавата, и какъв на потребителите.

Антон Иванов подчерта, че се надява функционалните и структурни промени в КЕВР да доведат до промени в сектора и най-вече до връщане на доверието.

Цялото интервю вижте от видео файла.

 

fallback
fallback