fallback

България и Азербайджан ще поискат от ЕС да възроди Набуко

Коментари на чуждите медии

04.03.2015 | 19:00

Премиерът на България Бойко Борисов обяви необходимостта от строеж на западния участък на газопровода Набуко, от който консорциумът от инвеститори се отказа през 2013. Той смята да замине с този проект в Брюксел, съобщава РБК.

След преговорите с президента на Азербайджан Илхам Алиев Бойко Борисов каза, че България „иска да размрази Набуко или по-скоро тази част от него, започваща от газопровода TANAP, и западната част на Набуко, минаваща през Бъгария“, съобщава РИА Новости.

„Не е насочен срещу никого. Тук става дума за защита на българския национален интерес така, че газовата ни мрежа да е пълна с газ, да получаваме транзитни такси и да не ни заобикалят“, каза Борисов, цитиран от Ройтерс.

 

Европейските лидери планираха да строят Набуко с цел отслабване на руската хватка над енергийния пазар на Централна и Източна Европа, но проектът бе изоставен заради високите разходи, липса на надеждни доставки на газ и руско лоби, пише Дейли Мейл.

Транс-Адриатическият тръбопровод (TAP), конкурентният на Набуко проект, който трябва да донесе азерски газ до Италия през Гърция все още се обсъжда.

Президентът Алиев каза, че България може да построи интерконектор с Гърция, за да се включи към газа от TAP /ТАП/, който след това може да бъде отведен към Румъния и Унгария, пише британският вестник.

 

Още по темата

Азербайджан, чийто общи газови резерви възлизат на 2,5 трлн куб м се очаква да започне да изнася каспийски газ за Европа от най-голямото си находище, Шах Дениз II през 2020.

fallback
fallback