Рупърт Мърдок оттегли офертата си за Time Warner

Интервю с Лорънс Хвърти инвестиционен директор на Gamco Investors и Кори Джонсън и Пол Суини от Bloomberg

06.08.2014 | 16:57 Редактор: Георги Стоянов
Рупърт Мърдок оттегли офертата си за Time Warner

Какво мислите за това, че Рупърт Мърдок оттегли предложението си да купи Time Warner?

Lawrence Haverty, инвестиционен директор на Gamco Investors:

Мисля, че е много просто. Не може да извършите враждебно придобиване в тази индустрия. Това е творчески бизнес. Вие не може се намесите в творческия процес по враждебен начин.

Ако ще сливате две компании от бранша, това трябва да се направи по мирен начин. Интересното е, че това не е първият път, когато на Рупърт се налага да се оттегли от сделка.

Той, разбира се, неуспя да купи BSkyB заради проблемите с подслушването. И когато това се случи имаше много противоречия, но той купи доста акции и направи много пари.

И според мен именно това ще се случи сега. Той заяви, че възнамерява да купи обратно акции за 6 милиарда долара.

Те са много евтини в сравнение с останалите в бизнеса. Няма съмнение, че ще го направи и според мен акциите ще поскъпнат доста.

Кори Джонсън, Bloomberg:

Аз уважавам Лари Haverty, но мисля, че той напълно греши. Първо, враждебните придобивания са стихията на Мърдок. Той го е правил много пъти и вероятно ще го направи отново.

Но като се замисля, идеята, че ще се откаже от най-важната и стратегическа сделка за компанията си през последните 5 години, просто, че ще се откаже и ще си тръгне при първите признаци на съпротива, не е логична.

Мисля, че моментът, в който това се случва, точно преди конференцията на  Time Warner, когато те ще обявят резултатите за тримесечието, е много важен също.

Според мен не е сигурно, че Рупърт Мърдок наистина загърбва активите на Time Warner. Той толкова ясно изигра картите си да покаже, че това е нещо ценно и нещо, което той иска.

Колкото повече мисля за това, толкова повече се убеждавам, че това е част от играта му.

Нека да се обърнем към Пол Суини, какво мислите за тези две позиции?

Пол Суини, Bloomberg:

Според мен определено в известен смисъл Рупърт малко обърка играта и изгуби контрол върху преговорите за тази сделка, но в същото време аз не мисля, че той ще се откаже от тези активи.

Подобен актив се появява на пазара веднъж на поколение. Мисля, че просто ще седне, ще даде на Джеф Бюкас и неговия екип между 6 и 12 месеца, ще види как се справят и цената на акциите ще му покаже дали ще има възможност да направи нова оферта.

Междувременно, както Лари спомена, той ще се погрижи за своите акционери като изкупи обратно акции за 6 милиард долара.

Лари, как ще коментираш думите на Кори?

Lawrence Haverty:

Според мен освен Рупърт в джунглата има и други животни. Според нас в индустрията ще има консолидация, такава ще има.

Fox Warner не беше първият ми залог, но имаме Sony, които нямат експертиза в бизнеса, имаме и Viacom, където основният акционер трябва да вземе някои решения.

Има много неща, които могат да се случат тук и според мен това ще е като отказът от сделката между QBC и Paramaunt преди много години.

А междувременно акциите на Time Warner поевтиняват с около 10%, след приключването на търговията, докато акциите 21 Century Fox, поскъпнаха с 8%.

Lawrence Haverty:

Мисля че ще се наложи Бюкас да разшири ливъриджа на компанията. Той управлява бизнес, който има много постоянни приходи.