Стойнев: Европейската индустриална политика е пълен провал

По думите му проблемите са създадени от европейската десницата и изходът е промяна в Еврокомисията и Европарламента.

28.03.2014 | 17:42 Редактор: Мариета Иванова
Стойнев: Европейската индустриална политика е пълен провал

Като "пълен провал" определи европейската индустриална, енергийна и социална политика енергийният министър Драгомир Стойнев, по време на конференцията „Социална алтернатива за Европа“, организирана от фондациите „Фридрих Еберт“ и „Солидарно общество". По думите на Стойнев проблемите са създадени от европейската десницата и изходът е промяна в Еврокомисията и Европарламента.

На форума надделяха критиките на българските социалисти към дясното управление на Европейския съюз. Пред експерти и бизнесмени, управляващите от БСП на практика призоваха за гласуване на техните кандидати на евроизборите и за подкрепа на Партията на европейските социалисти.

Икономическият министър Стойнев определи като "провал" европейската енергийна политика. Той даде пример с решенията, които прилага Брюксел срещу измененията на климата. По думите му делокализацията на производството е основен проблем на Европа.

„Предлагат се екоцели до 2030 г, които по никакъв начин не отговарят на перспективите на европейската индустрия“, допълни той.

Енергийният министър коментира още, че Кабинетът "Орешарски" ще насочи усилията си към индустриализацията и развитието на частния сектор.

Лидерът на българските социалисти Сергей Станишев от своя страна твърди, че в момента Брюксел разочарова гражданите.
„Европейският проект по начина, по който функционира, изобщо не вдъхновява по-голямата част от гражданите“, заяви Станишев. Той е категоричен, че финансовият сектор трябва солидарно да понесе тежестта на кризата. По думите му е необходима повече регулация, тъй като 6 млн. младежи в ЕС са безработни, а безработицата се е превърнала в основен проблем за общността.

Репортаж  на Радинела Димитракова и Христо Анчев.