22 млн. лева ще ни струва евровотът

След като одобрят разчетите, план-сметката ще бъде разписана

27.03.2014 | 16:22 Редактор: Ралица Пейчева
22 млн. лева ще ни струва евровотът

Eропейските избори ще струват около 22 млн. лева, съобщи в Пловдив финансовият министър Петър Чобанов. "Може да има колебание за този ресурс, но това не означава, че трябва да се изразходва целият", каза още финансовият министър. Той уточни, че в Централната избирателна комисия се изготвят разчетите и след като те бъдат одобрени, ще бъде разписана и план-сметката за вота.

Чобанов коментира и планираната и заложена в бюджета за тази година емисия външен дълг и дълговата политика на правителството.  Той припомни, че има строго разписани лимити на това колко нов дълг може да бъде поет през годината, както и за какво ще бъде използван той. Държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на падежиращи през 2014 г. стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, около 1,7 млрд. лв. са за падежиращите през януари 2015 г. глобални доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 година. 

Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари, уточни още Чобанов.

Националната електрическа компания няма опасност да фалира, твърди финансовият министър. Той е оптимист за компанията въпреки натрупаните дългове от половин милиард лева от страна на ЕРП-тата и Топлофикация-София.

„Не смятам, че Националната електрическа компания е пред фалит, наистина това, което се случва с електроразпределителните дружества, е неприятно, но мисля, че се предприеха необходимите мерки и те ще дадат резултат”, съобщи още Чобанов.

В момента българската държава изчислява какви биха били загубите за икономиката ни, ако Европейската комисия наложи санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим. Те ще бъдат по линия на експорта и руските туристи, което би се отразило негативно на българската икономика, ако бъдат наложени подобни санкции.

Финансовият министър заяви, че добавките към пенсиите ще бъдат предварително планирани и заложени в бюджета за следващата година.