„Булгаргаз" не се съгласи с искането на ДКЕВР за по-голямо намаление на цената на газа

До края на деня дружеството ще изпрати становище защо настояват цената да не се намалява с почти 5%

25.03.2014 | 15:24 Редактор: Ралица Пейчева
„Булгаргаз

„Булгаргаз" не се съгласи с искането на ДКЕВР за по-голямо намаление на цената на газа за второто тримесечие на тази година. Дружеството ще изпрати своето становище до края на деня, стана ясно по време на откритото заседание, на което трябваше да бъде определена цената на природния газ.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви, че ще насрочи закрито заседание, след като получи становището на „Булгаргаз“. На това заседание ще се определи цената на природния газ.

Енергийният регулатор е преценил, че природният газ трябва да поевтинее с 4,56%, докато "Булгаргаз" внесе предложение за намаление в рамките на 2,73%.

Според Александър Петров, началник отдел "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз", по-голямото намаление на цената ще постави дружеството в "недобро състояние". Затова и от компанията ще депозират допълнително становище защо настояват цената да не се намалява с почти 5 на сто, обясни още той.

За него такова намаление няма да застраши работата на "Булгаргаз", но "доста ще ограничи възможностите на доставчика".

По-голямото намаление е мотивирано от недовзетия приход, който според регулатора е по-малък, обясни членът на ДКЕВР Димитър Димитров. "Ние не знаем каква е точната сума на тези т. нар. недовзети приходи. Когато ги установим, тогава ще има корекция нагоре или надолу", обясни още Димитров. По-евтиният газ ще се отрази върху цените на всички дейности в енергийните предприятия, свързани с консумацията на природен газ. Намалението ще се отрази и върху цената на парното и топлата вода, но Димитров не се нае да прогнозира с какъв процент ще бъде поевтиняването.

Топлофикационните дружества са най-големите длъжници на газовото дружество. „Топлофикация - София“ по оперативни данни към днешна дата дължи 191 млн. лева на "Булгаргаз". Този дълг е отделно от обявените преди дни 555 млн. лева дългове към Българския енергиен холдинг.

По оперативни данни просрочените вземанията на дружеството към днешна дата са 240 млн. лева, или с други думи, на топлофикациите се падат над 80% от вземанията на "Булгаргаз".

По отношение на "Топлофикация -София" има разсрочване на дълговете. Структурата на задълженията на "Булгаргаз" не се е променила от години - основни длъжници са топлофикационните дружества, допълни още Петров.

Той обясни, че процедурите предвиждат "договорно уреждане на въпросите", след което дружеството си търси задълженията по съдебен ред.