Еленко Божков: Потребителите няма да пострадат при отнемане на лицензи на ЕРП-та

Законът предвижда назначаване на законен управител за дейността на трите компании, заяви заместник-председателят на ДКЕВР.

19.03.2014 | 17:34 Редактор: Мариета Иванова
Еленко Божков: Потребителите няма да пострадат при отнемане на лицензи на ЕРП-та

Крайният потребител няма да пострада при евентуално отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества, коментира за Bulgaria On Air заместник-председателят на ДКЕВР Еленко Божков. Той поясни, че до решението за започване на процедура по отнемане на лиценз се е стигнало след дълги преговори с ЕРП-та „да изпълнят задълженията си”. В края на миналата седмица те официално били приканени да направят това в тридневен срок. Божков коментира, че оттогава имало само един превод на 32 млн. лева, но без указания какви точно задължения покрива. Припомняме, че преди ден часове след изказването на председателя на ДКЕВР Боян Боев, че ако до края на деня електроразпределителните дружества не покрият задълженията си към НЕК, държавната комисия ще стартира процедура по отнемане на лицензите им, ЕВН съобщи, че ще преведе 32 млн. лева. От компанията подчертаха още, че не се отказват от вземанията си и че са готови на диалог.

Еленко Божков допълни, че след откритата процедура по отнемане на лицензи днес ЕВН, „ЧЕЗ Електро България” и „Енерго-про Продажби” имат седемдневен срок, в който да покрият задълженията си към НЕК и 14 дни за писмени становища по случая. След това ДКЕВР на открито заседание ще вземе решение по въпроса.

На въпрос кой ще поеме дейността, ако се стигне до отнемане на лицензи, Божков заяви, че ще бъде назначен законен управител, както е предвидено в Наредба 1 на Закона на енергетиката.