Бизнесът настоява за по-строг регламент при „in house” сделките

От поръчки без търг ще могат да се възползват вече държавата и общините.

16.03.2014 | 12:34 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът настоява за по-строг регламент при „in house” сделките

Държавата и общините ще могат да възлагат обществени поръчки без търг на свои предприятия или фирми. Практиката, известна като „in house”, беше гласувана на второ четене на Закона за обществените поръчки в парламента.

Представители на бизнеса призоваха да има строг регламент на „in house” сделките. В противен случай промените могат  да доведат до злоупотреби с обществени средства.

Опасенията на бизнеса са, че държавните и местните предприятия ще използват за подизпълнители частни компании, защото повечето от тях нямат необходимия ресурс за реализират проектите.

Вносителят на предложението в парламента Борислав Гуцанов посочи, че „in house” практиката се е прилагала у нас при преработката на отпадъци. Според него тази законова възможност ще облекчи много общините.

Представители на бизнеса заявяват, че за „in house” поръчките в Европейския съюз има строг регламент за кои сектори се отнасят. Бизнесът настоява за въвеждането на електронно подаване и оценка на проектите, участващи в търгове.


1
17 rate up comment rate down comment 0
tanya.yotova
преди 10 години
Точно този престъпник ли намери да се изказва за строгостта към бизнеса. Не го е срам! Сигнализирай за неуместен коментар