Иван Нейков: Младежката безработица е най-голямата язва на пазара на труда

Ситуацията с хората без препитание ще влошава още, прогнозира бившият социален министър

11.03.2014 | 20:19 Редактор: Ралица Пейчева
Иван Нейков: Младежката безработица е най-голямата язва на пазара на труда

Младежката безработица е най-голямата язва на пазара на труда, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Иван Нейков. Според него младите хора без работа са над 29% или близо една трета от лицата под 30-годишна възраст.

„Ако един младеж не може да си намери препитание, той губи стремежа си за изграждане на капацитет в себе си в един много важен за това период, не успява да си изгради правилни трудови навици, което също е пагубно“, обясни Нейков.

Той припомни, че страната ни е на първо място по брой отпаднали от училище деца, които след време се превръщат във воденичен камък за социалното министерство.

„В този ред на мисли искам да подчертая, че субсидираните работни места са нетрайно решение на проблема с трудовия пазар. Когато ресурсите за тези места свършат, няма как да бъдат разкривани нови позиции за хора в трудно положение. Считам, че картинката на пазаа на труда ще се влошава и е напълно възможно социалният министър да се превърне в най-големия работодател в държавата“, каза още Иван Нейков.

Според него час по-скоро трябва да започнат преговорите за осъвременяване на законодателството, относно Кодекса на труда.