България последна по усвояване на пари за иновации

Страната ни ще получи повече евро средства в областта през следващия програмен период.

11.03.2014 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
България последна по усвояване на пари за иновации

България е на последно място по усвояване на средства за иновации. За следващия програмен период Брюксел отпуска на страната ни 1.4 млрд. евро по ОП "Иновации и конкурентоспособност", което е с 300 млн. евро повече от предходните години.

За изминалите седем години страната ни е усвоила 36 милиона евро за внедряване на нови технологии, а през миналата година не е отделила нито лев държавни пари за Националния иновационен фонд.

По-малко бюрокрация обещават от икономическото министерство при разглеждане на проектите. През тази година са заделени 10 милиона лева за иновационния фонд. На фона на слабите постижения на страната ни в иновациите, експерти похвалиха въведените от правителството мерки за подобряване на бизнес средата.

„Очакваме ефектите от тези мерки да се почувстват в близките месеци,“ коментира Евгени Евгениев от Световна банка. - „Мисля, че е добра посоката и в тази връзка, трябва да разбираме, че връзката иновации и бизнес среда е директна“.
Още в началото на кризата в Европа иновациите бяха посочени като възможност за повишаване на икономическия растеж и нормализиране на икономическата ситуация.

Дания, Финландия, Германия и Швеция са с най-много инвестиции в нови технологии. Техните постижения в иновациите са значително над средните за Европейския съюз.

В световен мащаб постиженията на Южна Корея, САЩ и Япония в областта на иновациите са по-добри от тези на Европа.