А. Тасев: Енергийната дипломация е многопластова

Газовата връзка с Турция е най-добрата ни възможност за достъп до азерски газ, убеден е енергийният експерт

11.03.2014 | 10:36 Редактор: Мариета Иванова
А. Тасев: Енергийната дипломация е многопластова

Енергийната дипломация е многопластова и процесите трябва да се разглеждат по-глобално, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод изявленията на комисаря Гюнтер Йотингер, че ЕК забавя преговорите за „Южен поток”.

Тасев припомни, че ЕК е в предизборна ситуация и през тази седмица ще бъде последното редовно заседание за институцията. Това означава, че технически Брюксел няма как да наложи санкции на Русия.

Според експерта България изпълнява всички европейски изисквания по отношение на „Южен поток” и няма риск от налагане на санкции спрямо нас заради този законопроект. „Проблемът не е на входа на тръбата в България, а в Русия”, допълни той и припомни, че в  нашия договор е предвидено участие на трети страни в проекта, макар и при определени условия.

Тасев препоръча да се следи развитието на ситуацията около OPAL, европейското продължение на „Северен поток”, в което също участва „Газпром”. Преговорите по уточняване на статута на този газопровод също са замразени. Бъдещето на „Южен поток” обаче ще бъде същото както на OPAL, допълни още той.

„Южен поток” е изгоден за нас, убеден е Тасев. „България няма да инвестира нищо, ще получи такси след изплащането на инфраструктурата и то значителна сума”, обясни той и изчисли, че при очаквана цена от 1,70 евро за хиляда куб. метра газ за 100 километра само от данъци ще печелим по 20 млн. евро годишно. Нетната печалба от проекта ще бъде над 170 млн. евро годишно.

TANAP – реалният убиец на Nabucco

Трансанадолският газопровод (TANAP) всъщност се оказва реалният „убиец” на Nabucco и изграждането на газова връзка с Турция донякъде ще възроди този проект. „Тя е най-реалният проект за достъп до азерски газ”, обясни Тасев.

Според него е реалистично и България да стане разпределителен център на газ от Катар в Европа. След шистовата революция САЩ стана най-големият производител на шистов газ – през 2013 година в страната са добити 650 млрд. куб. метра газ. За сравнение Русия е добила малко под 500 млрд. куб. метра.

САЩ вече не внася втечнен газ от Катар и сега фокусът пада върху европейските пазари. „Това доведе до намаляване от 100 долара на спот цената на природния газ”, обясни още Тасев.

За да бъде реализирана идеята за внос на катарски газ у нас обаче, ще трябва да бъде изграден терминал за втечнен газ в Егейско море и оттам да се изгради инфраструктура до България. Терминал за втечнен газ се изгражда за около една година, допълни експертът.

Добивът на природен газ у нас е реалистична алтернатива, но при премахването на мораториумът за добив на шистов газ, обясни още Тасев. Според него обаче находищата в Добруджа, за които се говореше доскоро, са неефективни. Много по-добри са показателите на находища, открити в централните части на страната.