Премиерът отчете подобряване на икономическата обстановката

Насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството вече давали положителни резултати, заяви Орешарски.

10.03.2014 | 17:29 Редактор: Мариета Иванова
Премиерът отчете подобряване на икономическата обстановката

Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарната системи, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на националната среща с медиите в рамките на инициативата за „Открито управление“. Цитирайки сентенцията на Чърчил, че "демокрацията е лоша система, но няма по-добра", премиерът отчете като дефицит на настоящата обстановка неспазването на върховенството на закона.

По думите му икономическата обстановка се подобрява.

Насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството, вече дават първите положителни резултати при безработицата и заетостта, отчете премиерът. За първите два месеца работодателите са открили 3600 повече работни места спрямо година по-рано.

Орешарски гарантира, че държавата ще продължи да подпомага най-бедните. Социални компенсации щяло да има дори в случай, че токът поскъпне.

"Данъчно-осигурителната система на този етап изглежда добре и няма да бъде променяна", заяви още Орешарски.

По думите му социално-икономическата обстановка като цяло се подобрява. Той напомни, че настоящите управляващи са ускорили усвояването на европейските средства от 37 процента на 58 на сто. Нещо повече, страната ни е пред завършване на споразумението с ЕК по отношение на оперативните програми за периода до 2020 година.

Премиерът изтъкна за пореден път ускореното възстановяване на ДДС към фирмите, създаването на публичната инвестиционна програма от 500 млн. лева, развитието по проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, работата по изграждането на междусистемните газови връзки, развитието по проекта „Южен поток".  

„Кризата в Украйна може да окаже негативно въздействие върху развитието на "Южен поток" и правителството внимателно наблюдава развитието на ситуацията,“ коментира още премиерът.

На първата по рода си инициатива „Открито управление" взеха участие представители на над 200 национални и регионални медии.

Репортаж на Лидия Климентова и оператора Цветан Атанасов.