Германският бизнес у нас притеснен от проверките на търговските вериги

Значението на немските инвестиции у нас е голямо, заяви премиерът Пламен Орешарски

27.02.2014 | 16:58 Редактор: Мариета Иванова
Германският бизнес у нас притеснен от проверките на търговските вериги

Ролята и значението на немските инвестиции, както и на производствата и работните места, които се откриват у нас е голяма. Това заяви премиерът Пламен Орешарски след участието си в дискусионен форум на Българско-германската индустриална търговска камара.

Министър-председателят допълни, че е запознал германските компании с усилията на правителството за подобряване на климата и за привличане на инвестиции.

Германският бизнес обаче е притеснен от проверките на търговските вериги у нас.

През миналата година България за първи път е постигнала положителен търговски баланс в отношенията си с Германия. Това, по думите на премиера, се дължи на ролята на германските инвестиции в България и на компаниите, които откриват работни места у нас. Подобряване на законодателството и прилагането му е едно от основните обещания на правителството към бизнеса, допълни още Орешарски. Той допълни, че се надява, германските ни партньори да са свикнали с местната специфика, както и че те "ни помагат да изградим една конкурентоспособна икономика“.

През миналата година търговският стокообмен между България и Германия е достигнал рекордните 5,3 млрд. евро, коментира и президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Рюдигер Хьобен-Щьормер. Увеличението спрямо 2012 година е в рамките на 10.5%. Българският износ надвишава с 500 млн. евро стойността на германския внос у нас, допълни той.

Германският посланик у нас пък засегна темата за връзката на професионалното образование и пазара на труда.

„Ние бихме искали да внесем в България онзи интензивен дългогодишен опит, който имаме с нашата система на професионално обучение, защото това ще бъде добре за инвеститорите, но най-вече ще бъде добре за самата България и младите хора.“, коментира Матиас Хьопфнер.

България ще разчита на опита на Германия по отношение на дуалното образование, коментира от своя страна образователният министър Анелия Клисарова, която също присъства на срещата. Тя разкри още, че България и Германия ще работят по съвместен проект в професионалното образование.

Вижте и репортажа на Радинела Димитракова и Тодор Тодоров.