Златото поскъпна с над 1% преди изслушването на Йелън пред Сената

Щатската икономика все още е далеч от своя потенциал и не е направила добър напредък, смята кандидатът за нов председател на Фед.

14.11.2013 | 10:44
Златото поскъпна с над 1% преди изслушването на Йелън пред Сената

Цената на фючърсите върху златото постигна значителен ръст в навечерието на изслушването на кандидата за нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, съобщава MarketWatch. Свидетелството пред Сената е насрочено за 17:00 часа българско време днес.

В подготвените предварителни записки за заседанието, публикувани в сряда, Йелън отбелязва, че икономиката на САЩ все още е "далеч от своя потенциал" и не е направила "добър напредък".

Контрактите върху златото с доставка през декември продължават ралито си, поскъпвайки с 14,50 долара, или 1,14%, до 1 282,90 долара за тройунция.

Същевременно стойността на фючърсите върху среброто бележи още по-голям ръст. Цената на метала се покачва с 0,368 долара, или 1,80 на сто, до 20,810 долара за тройунция.

По време на редовната търговия в сряда на Wall Street златни фючърси поевтиняха за пета поредна сесия, доближавайки се в близост до едномесечно дъно.

"Като цяло, през последните няколко седмици отчитаме движение надолу на пазара с оглед на очакванията за изтъняване от страна на Фед", каза Джим Уикофф, анализатор в Kitco. "Това даде тласък на щатския долар спрямо конкурентните валути, което от своя страна изпрати деноминираните в долари суровини в мечи пазар", допълни още експертът.

При търговията с другите водещи благородни метали също се отчитат ръстове. Контрактите върху платината с доставка през януари поскъпват с 12,05, 0,84%, до 1 444,80 долара за тройунция. Цената на паладия с доставка през декември расте с 5,50, или 0,75%, до 738,30 долара за троуйнция, докато декемврийските фючърски върху медта поскъпват с 0,016 долара, или 0,52%, 3,175 долара за паунд.
Повече за изслушването на Джанет Йелън пред Сената може да научите от материала на Bloomberg!