Азиатските индекси отстъпиха в очакване на ключови новини от Китай и САЩ

Изненадващият спад на капитализацията на Toyota Motor постави под натиск търговията в Токио.

07.11.2013 | 14:41
Азиатските индекси отстъпиха в очакване на ключови новини от Китай и САЩ

Водещите азиатски фондови пазари отчетоха отстъпления в четвъртък. Понижението на акциите на автомобилния гигант Toyota Motor бе с основна заслуга за спада в Токио, докато в Сидни натиск приложиха пониженията в банковия сектор, съобщава MarketWatch.

Бенчмаркът Nikkei 225 се смъкна с 0,8%, въпреки че йената остана относително стабилна на ниво от 98,64 за долар.

Пазарната капитализация на Toyota Motor Corp се понижи с 1,3%, макар че автомобилният производител отчете нетна печалба в размер на 438,43 млрд. йени (4,45 млрд. долара) през трите месеца до края на септември. Година по-рано дружеството публикува печалба от 257,92 млрд. йени.

Финансовият отчет на Toyota дойде само ден, след като акциите на Nissan Motor Co поевтиняха с 10 на сто след орязването на прогнозната печалба за фискалната година. Резултатите на Honda Motor Со отпреди седмица също не успяха да отговорят на очакванията.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изгуби 0,2%, отчитайки резки спадове при някои от големите банки в страната.

Книжата на Australia & New Zealand Banking Group и National Australia Bank поевтиняха съответно с 4,2% и 3,4%, след като кредиторите обявиха плановете си да не изплатят последните си дивиденти.

На противоположния полюс бе Commonwealth Bank of Australia, чиято капитализацията нарасна с 1,7%, след като JPMorgan повиши оценката на банката до ниво "buy".

Австралийскaта валута спадна до 0,9487 щатски долара в края на търговията, след като последните икономически данни от страната показаха ръст от едва 1 100 на заетостта през октомври. Предварителните очакванията на експертите бяха за покачване с около 7 500. Равнището на безработицата пък остана непроменено на ниво от 5,7 на сто.

Като цяло борсите в региона отстъпиха, тъй като инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на очакваните по-късно през седмицата ключови събития.

В петък в САЩ се очаква месечния доклад за пазара на труда. Документът е разглеждан като един от основните индикатори за това дали Федералният резерв ще предприеме изтъняване на стимулите си през декември – ход, на който залагат мнозина експерти.

През уикенда пък в Китай ще започне Третия пленум на Комунистическата партия, по време на който новото ръководство в лицето на президента Ли Къцян ще представи план за развитието на икономиката в следващите десет години.

В Хонг Конг индексът Hang Seng се понижи с 0,7%, докато Shanghai Composite изгуби 0,5%.

Книжата на Lenovo Group поскъпнаха с 2,1 на сто, след като китайският производител на персонални компютри отчете ръст на тримесечната нетна печалба с 36% на годишна база.

Южнокорейският Kospi затвори със спад от 0,5%, а в Сингапур Straits Times се смъкна с 0,2 на сто.

Повече за азиатската икономика и по-специално за Япония може да научите от материала на Bloomberg!