Акциите на Acer се сринаха до 12-годишно дъно

Компанията обяви рекордна загуба за третото тримесечие, смяна на главния изпълнителен директор и 7%-но съкращение на персонала.

06.11.2013 | 10:21
Акциите на Acer се сринаха до 12-годишно дъно

Лесно е да сме забравили, но когато Стив Джобс представи iPad, най-горещата компютърна компания в света беше не Apple, а Acer.

Тайванската компания успешно си проби път нагоре и оглави редиците на азиатските производители, като надмина Lenovo и Dell, а след това придоби Gateway, за да разшири присъствието си в САЩ. Acer бе на път да надмине и Hewlett Packard (HPQ) и да стане най-голямата компания в бранша.

И наистина, в началото на 2010 г., когато Apple представи своя iPad, председателят на тайванската компания Джей Т. Уанг настояваше, че е само въпрос на време кога Acer ще детронира HP. „В рамките на две до три години ние ще бъдем в състояние да превземем лидерското място на PC пазара", каза той. "Независимо дали е 2012 или 2013 г., това не е много важно за нас".

Acer набра скорост благодарение основно на успеха си в нетбуците. Не помните нетбуците? Онези евтини, минилаптопи сякаш за миг превзеха PC индустрията и дадоха предимство на Acer и тайванския конкурент Asustek. Но iPad уби с един замах този бизнес и скоро Acer премина в отчаяна отбрана. Уанг се опита да направи от Acer претендент на пазара на таблети и смартфони, но без особен успех.

Късно във вторник Acer обяви оставката на Уанг, след като ръководената от него компания отчете рекордна загуба от 13,1 млрд. нови тайвански долара (445 млн. долара) за третото фискално тримесечие. Резултатите са далеч по-слаби от очакванията на анкетирани от Bloomberg анализатори, до голяма степен и заради отписванията на Gateway и iGware Inc. на стойност 10 млрд. нови тайвански долара и на други придобивания, извършени през добрите времена.

В следствие на това акциите на Acer Inc., който днес е вторият по големина тайвански производител, се сринаха със 6,9 на сто (дневния лимит) до 16,90 нови тайвански долара за брой, което представлява 12-годишно дъно и е най-ниската цена от октомври 2001 г.

Когато Acer придобиваше компании, често се оказваше срещу друг участник: китайския конкурент Lenovo. Когато Уанг се опита да привлече Джанфранко Ланчи за изпълнителен директор на Acer, Lenovo бързо реагира и надцака офертата на тайванците. И така - Acer никога не успя да стане № 1 в света на компютрите, но Lenovo го направи. Китайската компания днес е най-големият PC доставчик в света, благодарение основно на господството си у дома, където доставя всеки трети компютър. Тази доминация в Китай дава на Lenovo голямо предимство, тъй като PC пазарът се свива в световен мащаб.

И наистина, най-големият провал на Уанг бе неспособността му да направи Acer повече от просто бледо присъствие в Китай. Въпреки многогодишните усилия Acer е малък играч на най-големия PC пазар в света. Делът на Acer от доставките на компютри в Китай е 8,5% през 2011 г., според Gartner, но на следващата година пада до 7,5%. Сега компанията държи само 6,2% от китайския пазар.

Търсенето на персонални компютри се свива в световен мащаб, тъй като потребителите се прехвърлят към мобилни устройства, включително таблети, произведени от Samsung Electronics Co. и Apple Inc. Уанг, който в началото на 2010 г. прогнозира, че компанията ще изпревари Hewlett- Packard като най-големият производител, ще бъде заменен от президента Джим Уонг от 1-и януари, докато основателят Стан Ших ще ръководи комисия, която да предложи стратегически промени.

"Ние вярваме, че приходите ще се влошат, преди да се подобрят поради предвижданията ни за слабост на PC индустрията", казва Кирт Янг, анализатор в Barclays Plc в Хонконг. „Няма да се изненадаме, ако дружеството направи промени и във висшия мениджмънт".

Загубата на Acer идва в момент, в който HTC Corp., най-големият производител на таблети в Тайван, прогнозира по-слаби от очакванията продажби за четвъртото тримесечие, предизвикани от по-слабото търсене на смартфона си One max. Продажбите ще са в диапазона между 40 и 45 млрд. нови тайвански долара, докато средната прогноза на 21 анализатори бе за приходи в размер на 52,2 млрд. нови тайвански долара.

Голямата финансова дупка принуди Acer да обяви и съкращение на 7% от персонала си в целия свят и да издаде 136 млн. нови акции. Преструктурирането ще донесе и еднократни разходи за 150 млн. долара през това тримесечие, обяви още компанията.

Според компанията доставките на мобилни устройства за четвъртото тримесечие може да спаднат с около 10 процента спрямо тези от третото тримесечие.

Едва преди няколко седмици се появиха спекулации, че нвестиционни банки настояват за сливане на тайванските производители Acer и Asus предвид продължителния спад на пазара на персонални компютри. Банките били готови да влязат като посредници в сделката, писа  Focus Taiwan.

Вижте още в материала на Bloomberg!