Прибързан ли бе оптимизмът за еврото?

Eвропейските чиновници са изправени пред много сериозни предизвикателства, смята валутен анализатор

01.11.2013 | 12:57
Прибързан ли бе оптимизмът за еврото?

Тазгодишният Хелоуин се оказа кошмарен за еврото, което отчете най-големия си еднодневен спад в последните 16 месеца в четвъртък. Според анализатори новината е сигнал, че надеждите за скорошно възстановяване на валутния съюз може би са били прибързани.

Старши валутният стратег в Westpac Шон Калоу заяви пред CNBC, че е изненадан от дълбочината на пропадането на единната валута. "Проведоха се много разговори за възстановяването в еврозоната... които определено бяха преждевременни. Този ход е напомняне, че европейските чиновници са изправени пред много сериозни предизвикателства", каза той.

Публикуваните в четвъртък по-слаби от очакваното данни за еврозоната, в съчетание със запазването на миролюбивия тон от страна на Фед в сряда, предизвика серия от масирани разпродажби.

Инфлацията в еврозоната се понижи до близо 4-годишно дъно от 0,7% през октомври от 1,1% през септември.

Безработицата пък остана на рекордно високото ниво от 12,2 на сто.

Икономическите данни провокираха спад от близо 1,2% на европейските пари спрямо американския долар. По време на ранната европейска търговия в петък EUR/USD отстъпва с 0,44% на сто до 1,3524.

Същевременно запазването на текущия курс на монетарната политика от страна на Фед подобри позициите на долара в основните кръстосани курсове, което приложи допълнителен натиск върху европейската валута.

Настоящото движение на еврото е в ярък контраст с публикуваните по-рано позитивни новини от валутния блок.

Данните на Евростат показаха, че брутният вътрешен продукт в рамките на съюза се е разширил с 0,3 на сто през второто тримесечие, което сложи край на двегодишната рецесия.

Калоу заяви, че данните за инфлацията са основната изходна точка за разпродажбите на еврото. По думите му те са накарали много инвеститори да започнат преоценка на активите. Резултатът от 0,7% е далеч под заложената на Европейската централна банка (ЕЦБ) цел от близо 2 на сто.

Други анализатори се оказаха изненадани от драстичния спад на европейската валута.

"Степента на реакцията при EUR/USD предполага, че инвеститорите са били уловени в погрешна крачка", каза Кати Лиен, управляващ директор на BK Asset Management.

В четвъртък членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Австрийската централна банка Евалд Новотни заяви, че банката ще предостави повече ликвидност, за да се избегне пропастта, след като дългосрочните операции за рефинансиране, по линия на които банките от еврозоната получиха евтини заеми, приключат.

Според Лиен очакванията за по-лек тон от страна на властимащите в ЕЦБ ще продължи да натиска надолу курса на еврото в близкото бъдеще.

"Сама по себе си перспективата за по-гъвкава парична политика от страна на ЕЦБ все още тласка EUR/USD към спад.

Очаквам двойката да достигне 1,3475", добави още тя.

Повече за политиката на ЕЦБ може да научите от материала на Bloomberg!