Китайската Huishang Bank също ще търси свеж капитал от фондовата борса

Финансовата институция ще бъде втората, чието първично публично предлагане ще се осъществи на борсата в Хонконг.

28.10.2013 | 12:12
Китайската Huishang Bank също ще търси свеж капитал от фондовата борса

Китайсиката Huishang Bank планира да осъществи своето първично публично предлагане (initial public offering, или IPO) на борсата в Хонконг следващата седмица. Целта на институцията е да набере 1,3 млрд. долара, споделя пред Ройтерс човек, пряко запознат със случая, предава Financial Times. Така банката ще се превърне във втората от няколкото в страната, които ще търсят свеж капитал от фондовите борси, за да заздравят своите баланси.

Huishang Bank предлага 21,6 млрд. броя акции в ценовия интервал 3,50-3,88 хонконгски долара за брой. По този начин сделката се оценява на 1,31 млрд. долара (10,13 млрд. хонконгски долара), казва още лицето, на което не било позволено да прави публични изявления. Според него публичното предлагане ще се осъществи на 6 ноември

IPO-то на Huishang Bank следва това на Bank Of Chongqing, която ще търси 593 млн. долара от сделки на борсата в Хонконг. Очаква се Bank of Chongqing да излезе на борсата на 31 октомври.

Дейността на градските търговски банки от ранга на Huishang и Bank of Chongqing расте с бързи темпове през последните години заради консолидацията в сектора, увеличаващото се търсене на кредити от страна на малките и средни предприятия и на потребителските заеми.

Към края на 2012 г. в Китай има 144 градски търговски банки, чиято обща сума на активите възлиза на 2,03 трлн. долара (12,35 трлн. юана), което представлява дял от 9,2% от общата сума на активите на всички банки в страната.

Изчисления на Thomson Reuters показват, че до средата на 2014 г. китайските банки, включително Huishang и Bank of Chongqing, възнамеряват да наберат около 11 млрд. долара чрез IPO-та на борсата в Хонконг.

Още на 21 октомври Huishang Bank инициира среща с потенциални инвеститори за условията по първичното предлагане. Сделката ще водят BOC International, Citic Securities International, JPMorgan, Morgan Stanley и UBS.

Още няколко малки и средни по големина китайски банки ще бъдат листнати на Хонконгската фондова борса, след като чакаха няколко години проспектите им да бъдат одобрени от регулаторните органи по ценни книжа в континенталната част на Китай.

Още водещи корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!