Акциите на добивните компании от S&P 500 ще продължат да поскъпват

Очакванията са добивните компоненти на индекса да добавят 18% през 2014 г.

28.10.2013 | 10:12
Акциите на добивните компании от S&P 500 ще продължат да поскъпват

Акциите на добивните компании от индекса S&P 500 ще поскъпват, прогнозират експерти. Причината е, че печалбите им ще растат два пъти по-бързо от останалите индустрии в САЩ през 2014 г.

През първите шест месеца на настоящата година книжата на компаниите от добивния сектор отчетоха най-слабото представяне в индекса, но за сметка на това през последното тримесечие регистрираха най-силния си ръст за последните две години.

Очакванията са добивните компоненти на S&P 500 да добавят 18% през 2014 г. Прогнозираният ръст за целия индекс пък е 11 на сто.

Оптимистично настроените инвеститори твърдят, че акциите на компании като Freeport-McMoRan Copper & Gold и LyondellBasell ще продължат възстановяването си на фона на ръста на промишлеността в Китай, Европа и Съединените щати. Това ще доведе и до ускорение на ръста на печалбите на тези металургични предприятия до най-високите нива за последните три години. За последните шест месеца акциите им поскъпват с близо 30 на сто.

От другата страна обаче са песимистите, които също имат своите доводи. Според тях печалбите ще са краткотрайни, защото този глобален цикъл на поскъпване на суровините е към края си, а търсенето няма да расте достатъчно бързо. И това на фона на излишъците при много суровини – от медта до царевицата, които вероятно ще се запазят и догодина.

Повече за бъдещето на борсово търгуваните добивни компании може да научите от материала на Bloomberg!