Инфлацията в Япония ускори растежа си през септември

Индикаторът нарасна до 1,1% спрямо 0,9% през август.

25.10.2013 | 09:41
Инфлацията в Япония ускори растежа си през септември

Потребителската инфлация в Япония ускори растежа си през септември, водена от продължаващия ръст на енергийните цени, съобщава WBP Online.

Инфлацията в третата по сила икономика в света е нараснала до 1,1 на сто спрямо 0,9% през август, сочат данните на националното статистическо бюро в Токио. Резултатът изненада приятно експертите, които предвиждаха запазване на равнището и през деветия месец.

Изключвайки волатилните цени на пресните плодове, индикаторът се е смъкнал до 0,7% спрямо 0,8% месец по-рано. Без пазарните стойности и на енергийните продукти пък инфлацията е постигнала нулев растеж, докато през август бе отчетена минимална дефлация от 0,1%.

Японската централна банка си постави амбициозната цел да повиши инфлационното ниво до 2 на сто към края на 2014 г. Съвместните усилия на банкерите и правителството на Шиндзо Абе продължават да са насочени към трайното изваждане на страната от продължилия 15 години дефлационен курс, който по думите им до голяма степен е повлиял негативно на икономическия растеж.

Монетарната политика на Япония предвижда значително покачване на паричната база в продължение на период от две години. Целта е както постигане на желаната инфлация, така и намаляване на стойността на йената спрямо основните световни валута, което ще стимулира приходите на експортно ориентираните компании. Японските пари губят около 18% от покупателната си стойност спрямо щатския долар от началото на годината.

По-слабият курс на йената обаче има и своите негативни последствия за икономиката. След аварията във "Фукушима" през 2011 г. Япония бе принудена да повиши значително вносните си енергийни продукти. По този начин положителният ефект от експорта се трансформира в отрицателен в импорта. Горивото, водата, електричеството и други отчетоха поскъпване с 5,4% през септември спрямо година по-рано.

Повече може да научите от материала на Bloomberg!