Dr. Martens с нов собственик

Permira придобива легендарния производител за 300 млн. паунда.

24.10.2013 | 17:39
Dr. Martens с нов собственик

Британският концерн R Griggs Group, чиято собственост е едно най-известните имена в британската мода - Dr Martens, е постигнал съгласие в преговорите за продажба, които водеше от седмици с фонда за дялово инвестиране Permira, съобщава Ройтерс.

Инвестиционното дружество ще придобие компанията-майка, като ще плати 300 млн. паунда (около 350 млн. евро), съобщиха днес двете страни в сделката.

„Permira има голям опит в подкрепата на световно разпространени марки – нещо, което показа вече при Hugo Boss и Valentino“, заявиха компаниите.  

Permira, която има богат опит в притежанието на модни брандове, е един от акционерите в модната верига New Look и популярната марка Hugo Boss.

R Griggs е базирана все още в Нортхемптън, Централна Англия, но повечето обувки вече се произвеждат в Азия. Компанията, която води началото си от Германия, преди да се прехвърли окончателно на Острова, е едно от основополагащите имена на обувната индустрия в Обединеното кралство и първоначално е произвеждала само ортопедични обувки.

Основатели са германският доктор Клаус Мертенс и британският индустриалец Бил Григс, който е бил специалист в разработването на работни обувки. Първият модел - с въздушна-омекотена подметка, е бил произведен през 1960 година. След това обувките са станали запазена марка на алтернативните музиканти и младежката култура като цяло.  Марката нашумява, след като с такива обувки се появява китаристът на британската рок банда The Who Пийт Тауншенд. По-късно наричаните и "Docs" обувки са популярни и сред пънк сцената.  Сред настоящите почитатели на марката са актрисата Дрю Баримор и противоречивата поп звезда Майли Сайръс. 

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg.