Wall Street продължава да трупа печалби в очакване на споразумението*

Да се надяваме, че разумът ще надделее днес във Вашингтон, изрази надеждите си анализатор.

16.10.2013 | 17:03
Wall Street продължава да трупа печалби в очакване на споразумението*

Фондовите пазари отвъд Океана започнаха търговията в сряда със значителни повишения в очакване на постигането на споразумение за бюджетния спор между републиканците и демократите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 1,12% до 15 337,14 пункта. Широкият индикатор S&P 500 е нагоре с 1,08% до 1 716,46 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачва с 0,97% до 3 830,86 пункта.

"Да се надяваме, че разумът ще надделее днес във Вашингтон", пише в свой анализ Андрю Уилкинсън, главен икономически стратег в Miller Tabak & Со, цитиран от MarketWatch.

Според последните информации американският Сенат се подготвя да постигне днес съгласие за покачване на дълговия лимит и рестартиране на дейността на федералното правителство. Крайният срок за споразумение е утре, когато по данни на Министерството на финансите на САЩ ще бъде достигната границата на позволените държавни задължения.
Късно вечерта във вторник международната рейтингова агенция Fitch Ratings постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение заради бавните преговори за тавана на дълга, което рискува да подкопае ефективността на правителството и политическите институции.

"Въпреки че вярваме, че таванът на дълга скоро ще бъде вдигнат, политическият авантюризъм и липсата на гъвкавост за финансиране повишават риска от неизпълнение на американския дълг", посочиха от рейтинговата агенция.
Говорител на американското финансово министерство пък коментира, че становището на Fitch отразява необходимостта от незабавни действия на Конгреса.

Ценните книжа на Bank of America поскъпват с 1,4% след публикуването на положителния финансов отчет за третото тримесечие. Втората по големина банка в САЩ е спечелила 0,20 долара на акция за трите месеца до края на септември. Резултатът изненада приятно анкетираните от Thomson Reuters експерти, които прогнозираха печалба от 0,18 долара.
Година по-рано банката отчете нетна загуба от 33 млн. долара, дължаща се основно на счетоводни корекции, съдебни разноски и данъчни такси.

Капитализацията на Stanley Black & Decker Inc отстъпва с 14%, след като дружеството за производство на инструменти понижи годишните си перспективи.

На фона на значителното движение на пазара на акции в САЩ измененията на стойностите на суровините към този час са сравнително незначителни. Златото с доставка през декември поевтинява с 0,04% до 1 272,70 долара за тройунция. Фючърсите върху среброто с доставка също през декември пък поскъпват с 0,16% до 21,225 долара за тройунция.
Малко по-чувствителен е ръстът на стойността на петрола. Цената на ноемврийските договори върху енергийната суровина се покачва с 0,54 на сто до 101,76 долара за барел.

* Данните са актуални към 17:20 часа.

Повече за движенията на пазарите може да научите от материала на Bloomberg!