Доларът се съвзе с наближаването на крайния срок за вдигне на дълга

Търпението на пазарите обаче може да бъде изчерпано твърде бързо, ако демократите и републиканците не стигнат до споразумение

16.10.2013 | 14:25
Доларът се съвзе с наближаването на крайния срок за вдигне на дълга

За първи път през последните три дни американският долар поскъпна спрямо еврото заради прогнозите, че щатската администрация ще се върне скоро на работа. Търпението на пазарите обаче може да бъде изчерпано твърде бързо, ако демократите и републиканците не стигнат до споразумение.

Преговорите между законодателите в САЩ бяха рестартирани вчера. Крайният срок за вдигне на тавана на дълга и подновяване на работата на администрацията е 17 октомври. Ако и този път не се стигне до консенсус, американската икономика ще посрещне тежките последствия от евентуалния фалит.

Наближаването на крайния срок обаче не е повод за отдръпване от американския долар, показват валутните пазари. А напротив. „Зелените пари“ успяват да наваксат част от загубеното през последните сесии. Това показва, че пазарните участници очакват скорошно разрешаване на политическата криза зад Океана.

Норвежката крона стана обект на масови разпродажби и поевтиня във всичките си 16 основни кръстосани курса. Последните макроикономически данни от скандинавската страна показаха, че търговският излишък се понижил през септември, а цените на жилищата са паднали с повече от очакваното.

Австралийският долар се покачи до най-високото си ниво спрямо американският долар от месец юни насам, след като пазарните участници хеджираха късите си позиции на фона на сигналите, че Австралийската централна банка няма редуцира допълнително основния си лихвен процент. Докладът от последната среща на банката показа, че законодателите ще опитат да не променят монетарната политика до края на годината.