Инфлацията в Китай нарасна до 7-месечен връх от 3,1%

Данните сведоха до минимум възможностите на централната банка за стимулиране на икономиката.

14.10.2013 | 13:46
Инфлацията в Китай нарасна до 7-месечен връх от 3,1%

Годишната потребителска инфлация в Китай нарасна до 7-месечен връх от 3,1% през септември, сочат публикуваните в понеделник официални правителствени данни. По този начин възможностите на централната банка за изкуствено подпомагане на икономиката бяха сведени до минимум.

Ръстът на инфлацията надхвърли средната прогноза на анкетираните от Reuters експерти от 2,9%. Въпреки това индикаторът остана под официалната правителствена цел за 2013 г. от 3,5 на сто. През август измерителят отчене ниво от 2,6 на сто.

Измерени на месечна база, потребителските цени са нараснали с 0,8 на сто. За сравнение, очакванията на експертите бяха за ръст от 0,5%.

"Очакваме инфлацията на потребителските цени да продължи да нараства през четвъртото тримесечие, като съществува възможност да надхвърли 3,5% в няколко месеца през 2014 г.", каза Джъуей Джан, икономист за Китай в Nomura Bank в Хонконг.

"Увеличението на потребителската инфлацията оставя малко място за разхлабване на монетарната политика, след като бенчмарковият депозитен процент е само 3 на сто", отбеляза анализаторът.

"Септемврийската инфлация на потребителските цени набра инерция поради сезонните фактори и ниския базов ефект от миналата година", каза Ли Хуейюн, икономист в Shenyin & Wanguo Securities в Шанхай.

"Ние обаче смятаме, че инфлационната ситуация все още е под контрол и няма да бъде проблем през настоящата година", допълни експертът.

Данните на Националното статистическо бюро на Китай оповестиха също, че цените на производител са спаднали с 1,3% на годишна база, отчитайки по-малък спад от очакваните от пазара 1,4 на сто. Месец по-рано пък индикаторът се смъкна с 1,6%.

Вижте още в материала на Bloomberg.