Частните съдебни изпълнители може да събират по-малките дългове

От Камарата на частните съдебни изпълнители изразиха готовността си да помогнат на НАП

10.02.2014 | 10:16
Частните съдебни изпълнители може да събират по-малките дългове

Ниските по размер дългове, касаещи глоби и имуществени санкции, могат да бъдат предоставени за събиране от частни съдебни изпълнители, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от НАП Боряна Жилова.

По думите ѝ подобна промяна би улеснила агенцията, тъй като в момента тя концентрира дейността от публичните изпълнители и е изключително натоварена заради нарастващия ежегодно дълг от страна на физическите лица и фирмите.

През последните години има увеличена събираемост на просрочени задължения. През 2010 г. са събрани 2,5 млрд. лева, докато през 2013 г. тази сума е била 5,6 млрд. лева.

Причините за тази повишена събираемост се дължат на единната сметка, функционираща през 2013 г. и на приоритизирането на бързи и ефективни действия по отношение на по-големия по размер дълг на различните задължени лица.

Ние отдавна сме заявили, че искаме да помогнем на държавата, заяви пред Bulgaria On Air Георги Дичев от Камарата на частните съдебни изпълнители. По думите му глобите трябва да бъдат събирани, защото иначе ще расте чувството за безнаказаност и няма да има превенция на подобен тип нарушения.

Дичев смята, че подобно прехвърляне на работата ще доведе до повишаване на разходите за частните съдебни изпълнители, защото е свързано с допълнителни дейности. Той смята, че този проблем може да бъде решен като недобросъвестните длъжници понесат тежестта на въпросните разходи, но трябва да има пропорционален таван, така че да не се надхвърля трикратният размер на задължението.

От края на миналата година водим активни разговори с Министерството на правосъдието и с Камарата на частните съдебни изпълнители, разкри Жилова. Тя обяви, че се подготвя доклад с концепция за параметрите на евентуалната реформа.

Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева активно се е ангажирала с тази реформа и до месеци би трябвало да се представят предложенията за законодателни промени, заяви Жилова. Тя прогнозира, че темпът на събираемостта ще продължи да нараства и през 2014 г.