До 2023 г. производителността на Европа ще намалее до 73%, прогнозира ЕК

Възможно е жизненият стандарт в ЕС да съставлява 60% от този в САЩ

15.01.2014 | 14:36
До 2023 г. производителността на Европа ще намалее до 73%, прогнозира ЕК

През 2023 г. жизненият стандарт на жителите на страните от Европейския съюз (ЕС) може да съставлява едва 60% от този в САЩ - съотношение като това от средата на 60-те. Това ще се случи, ако в ЕС не се извършат широки икономически реформи през следващото десетилетие, сочи тримесечен доклад на Европейската комисия.

В посочения период производителността на Европа ще намалее до 73 на сто от тази в Съединените щати. Стандартът на живот пък ще слезе с 60% надолу.

Причината за тази пропаст между европейци и американци се дължи на факта, че вторите са увеличили производителността си значително по-бързо, благодарение на по-лесното приемане на новите технологии.

По думите на Тони Барбър от Financial Times прогнозата трябва да бъде окачена в офиса на всеки премиер и президент на европейска страна.

Според автора докладът е смразяващ, тъй като не отговаря на успокоителните думи за финансова стабилност и възстановяване, които европейските лидери споделиха в началото на тази година. Освен това документът повдига въпроси за относителната тежест на Европа в света, най-вече за икономическото партньорство със САЩ.

Барбър посочва, че ръстът на САЩ е по-малко засегнат от финансовата криза и освен това Америка ще излезе от нея в по-силна позиция, отколкото Европейския съюз.

Потенциалният годишен растеж на икономиката на ЕС за следващото десетилетие е едва 1%, докато този на САЩ е 2,5%. По-голямата част от това разминаване се дължи на ниската производителност на труда, докато останалото - преди всичко на различията в часовете работа и заетостта.